Magyar ötletre alakult meg a kínai–brazil vezetésű Béke barátai csoport

2024. szeptember 27. – 23:40

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország részt vesz a Béke barátai nevű csoport alakuló ülésén pénteken New Yorkban, a Kína és Brazília vezetésével szervezett tanácskozás fő üzenete, hogy mielőbb meg kell kezdeni a béketárgyalást az ukrajnai háború lezárása érdekében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, majd nem sokkal később kiderült, hogy az egész Béke barátai csoport a magyarok ötlete volt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium MTI-hez eljutott közlése szerint Vang Ji kínai külügyminiszter köszöntötte Magyarországot az ötletért.

A Béke barátai Kína és Brazília közé szerveződik, de olyan tagjai vannak még, mint Kazahsztán, Egyiptom, Szaúd-Arábia, Törökország, Mexikó, Kenya és Zambia. Az ülésre három európai ország kapott még meghívást, Magyarország mellett Franciaország és Svájc.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a globális dél államainak elegük van abból, hogy egy tőlük több ezer kilométerre lévő háború árát kell fizetniük, és transzatlanti közösség nem képes véget vetni a háborúnak. A Béke barátai igazából ugyanazt mondja, amit a magyar kormány képvisel ismételget már jó ideje, hogy tárgyalásokkal kell megoldani az orosz–ukrán háborút.

„A kínai–brazil béketervnek az egyik leghosszabb távra mutató pontja is egybevág az elképzeléseinkkel, a céljainkkal, mert ez a béketerv kimondja azt is, hogy nem fogadható el, hogy a világot újra nyugati és keleti blokkokra osszák” – mondta a külügyminiszter, aki szerint azért is figyelni kell, hogy mit mond a globális dél, mert lakosságszámban a transzatlanti világ fölé nőtt, a keleti országok pedig behozták a nyugat technológiai fölényét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!