Giorgia Meloni arcképei díszitik az albán menekülttábor közelében megnyílt étterem falát

2024. szeptember 25. – 08:34

Giorgia Meloni arcképei díszitik az albán menekülttábor közelében megnyílt étterem falát
Fotó: Adnan Beci / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Albániában megnyílt egy étterem, amelynek falán hetven portré van Giorgia Meloni olasz miniszterelnökről, írja a Guardian. Az étteremben van kép Meloniról, ahogy mosolyog, ahogy komoly arcot vág, ahogy dühös.

A Shëngjin északi kikötőjében található Trattoria Meloni nevű tenger gyümölcsei éttermet az albán miniszterelnökhöz, Edi Ramához közel álló Gjergj Luca étterem-tulajdonos nyitotta meg. A portrékat Helidon Haliti, egy jól ismert albán művész festette.

„Amikor a konyha, a művészet és a politika találkozik, gyönyörű dolgokat lehet létrehozni” – mondta Luca az AFP-nek. Luca azt mondta, hogy Meloni személyisége elbűvölte őt.

Meloni júniusban, az étterem megnyitása előtt személyesen is elment a Shëngjin központ helyszínére.

A Melonit éltető étterem ügye azért is érdekes, mert a vendéglátóhely egy menekülttábor közelében van, és az olasz miniszterelnök nem éppen menekültpárti politikájáról ismert. Augusztus elején nyílt meg Albániában az a két tábor, ahová Olaszországból szállítják át a menekülteket. Azokat az embereket helyezik el a táborokban, akiket az olasz hatóságok mentenek ki a tengerből. Ezzel a paktummal Albánia vállalta, hogy befogadja a migránsokat, amíg Olaszország elbírálja a menekültügyi kérelmeket. Ha valakinek Olaszország elutasítja a menedékkérelmét, azt az albán hatóságok kiutasítják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!