Zelenszkij szerint közelebb van a béke Oroszországgal, mint azt gondolnánk

2024. szeptember 24. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

„Azt gondolom, hogy közelebb állunk a békéhez, mint azt gondoljuk. Csak nagyon, nagyon erősnek kell lennünk”

– mondta az ukrán elnök az amerikai ABC News csatornának kedden, számolt be róla a BBC. Volodimir Zelenszkij arról is beszélt, hogy a héten győzelmi tervet fog bemutatni Joe Biden amerikai elnöknek, a terv megvalósulásához viszont szükség lesz arra, hogy Ukrajna szövetségesei megerősítsék az ukrán hadsereget.

A tervvel kapcsolatban megjegyezte, hogy az nem arról szól, hogy tárgyaljanak az oroszokkal, inkább csak „hidat képez, amely a háború diplomáciai úton való lezárása felé vezet”. Ugyanakkor hozzátette, hogy Ukrajna csak akkor tudja Vlagyimir Putyin orosz elnököt rákényszeríteni a konfliktus lezárására, ha Kijev komoly erőt tud felmutatni.

Dmitrij Peszkov kedden elmondta, hogy Oroszország óvatossággal figyeli az ukrán tervekről szóló híreket. A Kreml szóvivője hangsúlyozta, hogy a konfliktus csak akkor ér véget, ha Oroszország eléri a céljait.

Zelenszkij már régóta kéri, hogy Ukrajna szövetségesei engedjék meg az ukrán hadseregnek a nagy hatótávolságú, bőven Oroszország területén belülre is elérni képes rakéták használatát. Valószínűleg újra kérni fogja ezt a héten, amikor az Egyesült Államokba fog látogatni.

Az ukrán elnök szerdán az ENSZ Közgyűlése előtt fog beszélni, de a terv szerint még ezen a napon találkozni fog a republikánus és a demokrata elnökjelöltekkel, Kamala Harris-szel és Donald Trumppal is.

Közben Oroszország hétfőn is bombázta Ukrajnát. A Zaporizzsját ért támadásokban egy ember meghalt, közölte a megye kormányzója, Ivan Fedorov.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!