Már 569 halottjuk van a Hezbollah elleni izraeli támadásoknak

2024. szeptember 24. – 22:06

Már 569 halottjuk van a Hezbollah elleni izraeli támadásoknak
Fotó: Kawnat HAJU / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

569-re emelkedett az Izrael hétfő óta tartó támadási hullámában meghaltak száma – közölte kedd este Firassz Abjádtellsz libanoni egészségügyi miniszter a Guardian tudósítása szerint. A gázai háború lassú lecsengése közben egyre hevesebb harcok dúlnak Izrael és a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet között. Izrael a belső kommunikációs eszközök felrobbantása mellett légicsapásokat is intéz a Hezbollah tisztviselői, illetve katonai létesítményei ellen.

Abjádtellsz az áldozatokról elmondta, közülük 50 gyermek, 94 nő volt.

Daniel Hagari, az izraeli védelmi erők (IDF) szóvivője azt mondta, a libanoni harcokat olyan rövidre tervezi országa, amennyire lehet. A Reuters szerint Hagari hozzátette, az elhúzódó harcokra is fel vannak készülve. A szóvivő elmondta még, hogy a Hezbollah kedden több száz rakétát lőtt ki Izraelre, ami miatt hat civil és több katona megsérült. Maga a Hezbollah is elismerte a támadásokat, közlésük szerint az Atlit haditengerészeti bázist támadta drónokkal.

Izrael kedden már a támadások negyedik hullámát indította Libanon ellen a Guardian tudósítása szerint. Megtámadták Dahiehet, a főváros Bejrút Hezbollah kontrollálta negyedét, ahol megölték egy épületben Ibrahim Muhammad Kubaiszit, a szervezet rakétaosztagának vezetőjét. A Gobeiri negyedben pedig hat halottat és 15 sérültet hagyott maga után az izraeli légierő. A támadássorozatban az ENSZ menekültügyi ügynökségének két tagja is meghalt. Az izraeli attak miatt belső menekülthullám indult Dél-Libanonból észak felé. Szidón kikötőváros polgármestere szerint tízezer ember érkezett hozzájuk a hét elején.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a libanoniakhoz intézett beszédében Haszan Naszrallahot, a Hezbollah vezetőjét tette felelőssé a történtekért. Felszólította a lakosokat, hogy ne támogassák a szervezetet, és figyelmeztetett, ha valaki nappalijában vagy garázsában rakétakilövő van, le fogják bombázni. Kedd reggel válaszul a libanoni terrorszervezet is legalább 50 rakétát lőtt ki, állításuk szerint egy robbanóanyaggyárat is.

Eközben gőzerővel dolgozik a globális diplomácia a széleskörű háború elkerülése érdekében. António Guterres ENSZ-főtitkár a szervezet New York-i közgyűlésén „második Gázával” riogatott, Joe Biden amerikai elnök pedig kijelentette, senkinek sem érdeke egy teljeskörű háború. Denni Danon izraeli ENSZ-nagykövet jelezte, nem akarnak szárazföldi inváziót, nyitva hagyják a diplomáciai megoldás lehetőségét.

Érdekes történés volt még kedden, hogy elterjedt, Irán elutasította a szövetséges Hezbollah kérését, hogy szálljon be a háborúba, mivel Maszúd Pezeskián elnök épp az ENSZ közgyűlésén van az Egyesült Államokban. Pezeskián amúgy is nyomás alatt van otthon, mert állítólag – ezt tagadják – azt mondta amerikai riportereknek, hajlandó a fegyverzetcsökkentésre, ha Izrael is így tesz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!