Két Hezbollah-parancsnok is meghalt egy bejrúti légicsapásban

2024. szeptember 21. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

A Hezbollah több magas rangú parancsnoka is meghalt az izraeli csapatok által Bejrútra mért légicsapásban pénteken – írja a Telex a Guardian alapján.

Először az izraeli hadsereg főszóvivője, Daniel Hagari jelentette be, hogy Izrael célzott légicsapással megölte a Hezbollah libanoni síita milícia egyik vezetőjét, Ibrahim Aqilt Bejrút déli részén. A hírt néhány órával később libanoni források is megerősítették. Ibrahim Aqil a Hezbollah mozgalom alapító tagja volt, és többnyire a szervezet katonai szárnyában vállalt szerepet.

Szombaton a szervezet azt is közölte, Ibrahim Aqil mellett egy másik magas rangú parancsnoka, Ahmed Wahbi is meghalt az Izrael Bejrút ellen indított légicsapás következtében. Wahbi felügyelte a radwani különleges erők katonai műveleteit a gázai háború első szakaszában, 2024. elejéig.

Bejrúti tisztségviselők szerint a támadás során összesen 31-en haltak meg, és mint Firas Abiad, az ország egészségügyi minisztere elmondta, az áldozatok közt van három gyerek és hét nő is. A sebesültek száma 68, akik közül tizenöten továbbra is kórházban vannak, tette hozzá. Izraeli források szerint a támadásban a Hezbollah legalább tizenhat fegyveres tagja is meghalt.

Közben a Hezbollah közölte, hogy rakétákat lőtt ki két észak-izraeli laktanyára szombaton, az izraeli hadsereg pedig bejelentette, hogy újabb csapásokat hajt végre a Hezbollah célpontjai ellen, írja az AFP. A hírügynökség tudósítói súlyos izraeli csapásokról számoltak be Dél-Libanon több területén.

A ciprusi elnök Izraelt és Libanont is felszólította, hogy tanúsítsanak önmérsékletet a tárgyalások során. Nikos Christodoulides egyúttal aggodalmát fejezte ki a közel-keleti térségben tapasztalható feszültség fokozódása miatt a Najib Mikati libanoni miniszterelnökkel, illetve Benjámin Netanjáhú izraeli elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök kijelentette, Izrael közelmúltbeli libanoni támadásai bizonyították a török kormányzat azon aggodalmait, amelyek szerint Izrael az egész közel-keleti térségre kiterjesztené a háborút. Erdoğan az ENSZ New York-i közgyűlésére utazik, amelyen várhatóan szintén beszélni fog arról, hogy szerinte hatalmas válsággal néz szembe a teljes régió, egyúttal felszólította a nyugati országokat, hogy tegyenek elrettentő lépéseket Izraellel szemben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!