Szeptember második hetére Ausztria egyik része karácsonyi táj, a másikra özönvíz zúdul

2024. szeptember 13. – 14:56

Szeptember második hetére Ausztria egyik része karácsonyi táj, a másikra özönvíz zúdul
Túrázók Kals am Grossglockner település közelében 2024. szeptember 13-án – Fotó: Johann Groder / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt vasárnapig szinte egész Ausztriát – Magyarországhoz hasonló – kánikula gyötörte, ám a kedden érkezett időjárás-változás aligha hozott valódi enyhülést: ugyanis egybefüggő eső, hideg szél, a magasabb területeken pedig januárt idéző hóesés váltotta a 30 fokot.

Így könnyen előfordulhat, hogy valaki vasárnap még egy tóban fürdött, pár nappal később pedig hóembert épített.

A jelenlegi időjárás-előrejelzés szerint Ausztria számos részén extrém mennyiségű eső várható. A korai télbetörés miatt az Alpokban akár 1-2 méternyi hó is hullhat. A meteorológiai szolgálat

rendkívül veszélyes időjárási helyzetre figyelmezteti a lakosságot.

Az Időkép szerint egy Boris névre keresztelt mediterrán ciklonnal érkezett meg a korai tél az Alpokba. Miközben ugyanis a ciklon délről nedves, meleg levegőt pumpál a térségbe, addig hátoldalán észak felől megkezdődött a hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg beáramlása. A két tényező együttes hatásaként havazik szerdától egyre többfelé az Alpokban.

Az igazán extrém mennyiségű csapadék hétvégén Ausztria északkeleti részén várható, ekkor egyes területeken jelentős árvízveszéllyel is számolni kell. Salzkammerguttól Bécsig a jövő hét elejére négyzetméterenként akár 300 liter körüli csapadék is összegyűlhet. Az Alpok északi lejtőin és előterében, sík vidéken a folyóvizek közelében árvízveszélyre kell számítani. 1500 méter alatt a sok csapadék sárlavinákat, földcsuszamlásokat okozhat.

A Geosphere Austria a jövő hét elejéig eső-, hó- és szélriasztást adott ki. Ezen a térképen lehet nézegetni, mely területeken van riasztás, hol dominál az eső, a hó vagy a szél. Itt pedig a lachtali webkamera mutat hangulatos karácsonyi tájat.

Alsó-Ausztria egyes részein már a legmagasabb szintű figyelmeztetést adták ki a heves esőzések miatt, de masszív havazás és viharok is előfordulhatnak.

A hóhatár csütörtökön egyes részeken 600 méterig süllyedt, még több helyen csökkent 1000–800 méterig. A havazás határa szombaton, de főleg vasárnap jóval magasabbra kúszik. A kellően magasan fekvő területeken azonban (kb. 1600–1800+ m) végig havazni fog a hétvégén. A 950 méteres magasságban található Raurisban tegnap délután óta havazik, reggelre egész komoly mennyiség összejött. A hóhatár süllyedését jól szemlélteti a Raurisban található webkamera.

A hó az autópályákon is gondot okoz, egy szakaszon megbénult a vonatközlekedés

A havazás az autópályák magasabb szakaszait is érintheti, erre már készülnek a hatóságok különösen a Tauern régióban, a Brenner autópályán és az Arlberg autópályán.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a várakozások szerint erős lesz a forgalom Ausztria északi szakaszain a dél-európai üdülőhelyekről visszatérők miatt.

Hókotró a Felbertauern-alagútnál szeptember 12-én – Fotó: Johann Groder / AFP
Hókotró a Felbertauern-alagútnál szeptember 12-én – Fotó: Johann Groder / AFP

A szélsőséges időjárás-előrejelzés és az ezzel járó télbetörés miatt egyes útszakaszokat már lezártak: A Grossglockner magashegyi utat a Ferleiten-hágó és Heiligenblut között, valamint a stájerországi Sölk-hágót és a karintiai Máltai magashegyi utat is lezárták.

Az ÖAMTC, vagyis az osztrák autóklub azt javasolja, hogy csak az induljon autóval a hegyekbe, akinek mindenképp muszáj, és vigyen magával hóláncot. A hegyekben extrém erős szél is fújhat, és folyamatosan nő a lavinaveszély. A túrázást most a vonzó havas táj ellenére sem javasolják.

Péntekre a havazás miatt megbénult a vonatközlekedés Klagenfurt és Salzburg között a Tauern vasútvonalon. Az ÖBB (osztrák vasúttársaság) azt tanácsolja, hogy a nem sürgős vonatutazásokat halasszák el, emiatt meg is hosszabbítják a vonatjegyek érvényességét.

A bécsieket arra kérik, maradjanak otthon

Bécsben napok óta szünet nélkül esik az eső, amit erős szél kísér, ezért Bécs város pénteken kiadott közleményében arra kéri a lakosságot, hogy lehetőség szerint ne tartózkodjon sok időt a szabadban, és a hétvégére jelzett heves esőzések és viharos széllökések miatt azt tanácsolják, hogy mindenki kerülje a szükségtelen utazásokat.

Az árvízveszély miatt patakok mentén és az erdőben húzódó gyalog- és kerékpárutakon tilos kirándulni. A Wiener Linien (a helyi BKV) készül a hétvégi esőzésekre: folyamatosan kapcsolatban állnak a katasztrófavédelmi szervezetekkel és további szervezetekkel.

A Der Standard című lap percről percre tudósításban ír az extrém osztrák időjárásról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!