Meghalt Alberto Fujimori volt perui elnök

2024. szeptember 12. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcvanhat éves korában meghalt Alberto Fujimori, Peru volt elnöke. Lánya, Keiko Fujimori a közösségi médiában közölte, hogy apja a rákkal folytatott hosszú küzdelem után szerda este hunyt el a limai otthonában – írta a BBC.

A japán származású Fujimori tíz éven át, 1990-től 2000-ig autokratikus módszerekkel kormányozta Perut, személye a mai napig rendkívül megosztó a dél-amerikai országban. Támogatói szerint ő volt az az ember, aki megmentette Perut a maoista lázadócsoporttól, a Fényes Ösvénytől, és ő volt az, aki az egekbe szökő infláció után rendbe tette a perui gazdaságot. Kritikusai szerint viszont Fujimori egy tekintélyelvű, korrupt és brutális vezető volt, aki ártatlan emberek meggyilkolásáért volt felelős. Becslések szerint a kormánya által végrehajtott kemény fellépés legalább 69 ezer ember halálát okozta Peruban.

Alberto Fujimori 2006-ban – Fotó: Martin Bernetti / AFP
Alberto Fujimori 2006-ban – Fotó: Martin Bernetti / AFP

Fujimorit 2000-ben korrupcióval vádolták meg, ami miatt Japánba menekült. Öt évvel később megkísérelte a politikai visszatérést, de Chilében elfogták és kiadták Perunak. Több ügyben is elmarasztalta őt a bíróság, a legsúlyosabb ítéletben gyilkosság, emberrablás és testi sértés miatt mondták ki bűnösnek a Grupo Colina halálbrigád tevékenysége miatt, amely baloldaliakkal vagy annak bélyegzett emberekkel végzett elnökségének első éveiben.

Fujimori tavaly decemberben szabadult a limai Barbadillo börtönből, miután 25 éves börtönbüntetéséből több mint 15 évet letöltött. Családja a mai napig meghatározza a perui politikát, mivel lánya, Keiko az ország egyik legnagyobb pártját, egy jobboldali populista politikai mozgalmat vezet. A legutóbbi elnökválasztást szűk különbséggel elveszítette ugyan, de már bejelentette, hogy 2026-ban ismét indulni fog az elnöki székért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!