Volt szeretőjét nevezte ki tanácsadónak, lemondott az olasz kulturális miniszter

2024. szeptember 7. – 00:31

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken lemondott az olasz kulturális miniszter, Gennaro Sangiuliano, miután a volt szeretőjének főtanácsadói kinevezése miatt kialakult vita hetekig tartó vitát okozott az ország jobboldali kormányának. Maria Rosaria Boccia önjelölt divatvállalkozó még augusztusban közölte, hogy a miniszter nagyobb eseményekért felelős tanácsadójává nevezték ki. A kulturális minisztérium eleinte tagadta a kinevezést, de Sangiuliano később elismerte, hogy valóban beleegyezett, hogy fizetetlen tanácsadóként alkalmazza volt szeretőjét, majd az összeférhetetlenség miatt meggondolta magát, írja a Guardian.

A miniszterelnöknek küldött pénteki levelében Sangiuliano megvédte előéletét, és tagadta, hogy megszegte volna a miniszteri szabályokat, ezzel együtt azt írta, szükségesnek tartja lemondását. Szerdán a miniszter főműsoridős tévéinterjúban ismerte el, hogy Boccia a szeretője volt, majd bocsánatot kért feleségétől és Giorgia Melonitól, az ország miniszterelnökétől.

A kulturális tárca élére Alessandro Giuli újságíró, a Maxxi római művészeti központ eddigi igazgatója kerül.

Az ügy miatt a Zöld Európa (Europa Verde) nevű ellenzéki párt vezetője rendőrségi feljelentést tett, de vizsgálódik az olasz számvevőszék is. Sangiuliano többször is azt nyilatkozta, hogy „egyetlen eurót” sem költöttek közpénzből Boccia számára. A miniszter egyébként hajlamos volt baklövésekre, egy díjátadó ünnepségen például sikerült azt mondania, hogy „megpróbálja majd elolvasni” azokat a könyveket, amiket zsűritagként már el kellett volna olvasnia.

Februárban Vittorio Sgarbi olasz kulturális államtitkár is olyan botrányba keveredett, hogy kénytelen volt lemondani posztjáról: a műkritikus ellen egy 17. századi festmény ellopásának és átalakításának vádjával kezdődött nyomozás.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!