Korlátoznák a turisták hozzáférését Róma egyik leghíresebb látványosságához

2024. szeptember 6. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

Fél évvel azután, hogy Velence megunta a turisták nyomasztó tömegét, és fizetőssé tette a belépést a városba (ami sok pénzt hozott, de a tömeget nem csökkentette érezhetően), egy másik olasz turista-slágercélpont, Róma is hasonló lépésre szánta el magát. A város vezetése az egyik top nevezetességnek számító, és mindig gigantikus tömeget vonzó Trevi kútnál kezdené a turistaritkító kísérletet. A terv szerint korlátoznák a híres szökőkútnak otthont adó térre a belépést a turistáknak, előre kellene regisztrálni és helyet foglalni ehhez. Az eddigi ingyenes látogatásnak is véget vetnének, jelképes, 1-2 eurós jegyet vezetnének be.

A tömegturizmus miatt már több európai nagyvárosban lázonganak a helyiek, hogy élhetetlenné teszi számukra a várost, ilyen például Barcelona, vagy a már említett Velence. A turizmust visszafogó rendeletektől azt várják, hogy a helyieken csökken a nyomás, de maguk a turisták is jobban érzik majd magukat, ha kisebb a tömeg.

A Trevi kút hatalmas (közel 50 méter széles), és egy aránylag kis téren helyezkedik el Rómában, ahol a szűk bevezető utcák miatt óriási torlódás szokott kialakulni. Tovább rontja a helyzetet, hogy a legenda szerint egy pénzérmét kell a szökőkút vizébe dobni, ha az ember azt akarja, hogy később még visszatérjen Rómába, két bedobott érme pedig hozzásegít az igaz szerelem megtalálásához – így a turisták nagy része nem elégszik meg pár fotóval, hanem egészen közel akar jutni a vízhez, hogy beledobálja az aprópénzt. A barokk szökőkútba annyi aprót dobálnak a turisták, hogy azt naponta kell takarítani, a pénzből (évi egymillió eurós nagyságrendről beszélünk) hajléktalanok és rászorulók számára tart fenn ingyenkonyhát a város.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!