Egy 14 éves fiú lőtt le két diákot és két tanárt egy georgiai középiskolában

2024. szeptember 5. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán négy ember meghalt és kilenc megsebesült a Georgia állambeli Appalache High Schoolban lezajlott lövöldözésben. Az elkövetőről kiderült, hogy egy 14 éves fiatal, míg az áldozatai között két diák és két tanár volt.

A CNN azt írta, hogy az elkövető az iskola diákja, Colt Gray volt, akit letartóztattak, és gyilkossággal vádolnak meg. Chris Hosey, a Georgia Nyomozóiroda igazgatója egy sajtótájékoztatón azt közölte, hogy Grayt felnőttként fogják kezelni a büntetőeljárás során.

Gray már korábban is felkeltette a rendőrök figyelmét, tavaly ki is kérdezték, miután arról kaptak bejelentést, hogy a fiú fegyverek képét is közzétéve online fenyegetőzött. A fiú apja akkor azt mondta, hogy otthon csak vadászfegyvereket tartanak, de ahhoz nincs hozzáférése a fiúnak. A rendőrök azt közölték, hogy tavaly nem volt oka annak, hogy letartóztassák Grayt.

A nyomozók azonosították az áldozatokat is. Gray a 14 éves Mason Schermont és Christian Angulót, valamint két matematikatanárt, a 39 éves Richard Aspinwallt és az 53 éves Christian Irimie-t lőtte le. Aspinwall az iskolai amerikaifutball-csapatnál másodedző is volt. A kilenc sérült között nyolc diák és egy tanár van, ők várhatóan mind fel fognak épülni.

Sokan megemlékeztek az Appalache High School áldozatairól – Fotó: Megan Varner / Getty Images
Sokan megemlékeztek az Appalache High School áldozatairól – Fotó: Megan Varner / Getty Images

A rendőrség délelőtt 10:20-kor kapott értesítést a lövöldözésről, nem sokkal később a helyi rendfenntartók ki is vonultak a helyszínre. Az iskolában a tanárok és diákok kétségbeesve kerestek fedezéket a beszámolók szerint. Végül egy, az iskolához kirendelt rendfenntartó vitte földre a lövöldözőt. Az első információk szerint Gray egy automata gépkarabélyt használt, még vizsgálják, hogyan tudta azt bevinni az iskolába.

Az iskola egyik tanulója, Lyela Sayarath azt mondta, hogy Gray matekóra közben kiment, majd a vége felé visszatért, bekopogott, hogy bejusson a terembe. Egy diák el is indult kinyitni az ajtót, de észrevették a fegyvert, így nem engedték be. Gray ezután a szomszédos terembe ment be, és tüzet nyitott.

Georgia állam kormányzója, Brian Kemp szerint a tantestület és az iskola dolgozói hősök, mert az iskolai protokollt alkalmazva elkerülték, hogy még nagyobb tragédia történjen, mindent megtettek a tanulók megóvása érdekében.

A lövöldözés nem feltétlenül tekinthető váratlannak, mert a rendőrség délelőtt fenyegető hívást kapott, amelyben az hangzott el, hogy öt iskolában lesz támadás, és az Appalache lesz az első. A támadás után az összes Barrow megyei iskolát bezárták, és rendőröket küldtek ki hozzájuk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!