A Hamász kitett egy videót egy Gázában kivégzett izraeli túszról

2024. szeptember 3. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli-palesztin konfliktus legfontosabb, keddi eseményei:

A Hamász közzétett egy olyan videót, amin az október 7-én elrabolt, majd Gázában kivégzett Eden Yerushalmi látható. A lány a videón először arról beszél, mennyire hiányoznak neki a szerettei, majd a legvégén, azt mondja héberül, arabul és angolul, hogy: „túszcsere... szabadság és élet, katonai nyomás... halál és kudarc”, írja a Times of Israel. A lap szerint az izraeli sajtóban nagyrészt csak linkelik a videót, mert sokaknak megrázó lehet, Yerushalmi családja annak a részletnek a közléséhez járult hozzá, amin a lány róluk beszél.

A lány holttestét öt másik elrabolt túszéval együtt a hétvégén találták meg az izraeli hadsereg csapatai, Yerushalmit hétfőn temették el. Az IDF szerint a hat túszt nem sokkal azelőtt ölhették meg, hogy a katonáik odaértek volna, hogy kiszabadítsák őket. A Hamász már korábban is kiadott hasonló videókat túszul ejtett izraeliekről, Izrael szerint pszichológiai hadviselésből.

Netanjahu „bocsánatot” kért

Benjamin Netanjahu „bocsánatot” kért az izraeliektől, amiért nem sikerült hazahozni a szombaton Gázában holtan talált hat túszt még akkor, amikor a Hamász arra figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül tűzszünetet kötni, a túszokat „halotti lepelben adják vissza a családjuknak”, írja a BBC. Az izraeli miniszterelnök két nappal azután kért bocsánatot, hogy heves utcai tüntetések törtek ki Izraelben. A tüntetők Netanjahut és kormányát kritizálták, amiért nem sikerült korábban kiszabadítani a Hamász által fogva tartott túszokat. A legnagyobb tiltakozások Tel-Avivban és Jeruzsálemben voltak.

Nő a nyomás

Az izraeli kormányon a nemzetközi nyomás is nő, mivel az Egyesült Királyság felfüggesztette egyes fegyvereladásait Izraelnek, arra hivatkozva, hogy a felszereléseket a nemzetközi jog megsértésére használják.

Hétfőn Joe Biden amerikai elnök is azt mondta egy újságírói kérdésre, hogy szerinte Netanjahu nem tett eleget a túszok szabadon bocsátásáért. Biden szerint a megállapodás nagyon közel volt, az amerikai elnök pedig ragaszkodott hozzá, hogy ne is távolodjanak el ettől a felek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!