Tízezrek tüntettek vasárnap Izraelben, hétfőn általános sztrájk jöhet

2024. szeptember 2. – 07:20

Másolás

Vágólapra másolva

Több tízezren tüntettek vasárnap este Izrael különböző nagyvárosaiban, miután szeptember elsején kiderült, hogy hat izraeli túsz holttestét megtalálták a Gázai övezetben. A legnagyobb tiltakozások Tel-Avivban és Jeruzsálemben voltak, a tüntetők Netanjahut és kormányát kritizálták, amiért nem sikerült korábban kiszabadítani a Hamász által fogva tartott túszokat.

A tüntetések nagyrészt békésen zajlottak, bár Tel-Avivban a tiltakozók áttörték a rendőrségi kordont, és elfoglaltak autópályát. A rendőrség vízágyúval próbálta feloszlatni a tömeget, egy ellenzéki politikus arról számolt be, hogy könnyen megsérült a rendőrségi beavatkozás következtében.

A hat halott túsz megtalálása után az izraeli ellenzék, civilek és a Histadrut szakszervezeti szövetség is általános sztrájkra hívta fel a dolgozókat. Ennek részeként hétfőn leállhatnak a közszolgáltatások, köztük a hivatalok, az iskolák és a magánvállalatok egy része, valamint a Ben Gurion repülőtér.

Az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap jelentette meg, hogy hat, tavaly októberben elrabolt túsz holttestét találták meg a Gázai övezetben. Az IDF szerint a túszokat nem sokkal azelőtt gyilkolhatták meg, hogy a katonáik odaértek volna, hogy kiszabadítsák őket.

Az izraeli kormány ellen tiltakozók azt szeretnék elérni, hogy valamilyen fogolycsere vagy más megállapodás részeként kiszabadítsák a Hamász által fogva tartott túszok maradékát.

(Guardian, BBC)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!