Zelenszkij menesztette a légierő parancsnokát az F-16-os lezuhanása után

2024. augusztus 31. – 00:40

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken menesztette Mikola Olescsukot, a légierő parancsnokát – olvasható a döntésről kiadott elnöki rendeletben az MTI szerint. A menesztést egy nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy az ukrán légierő bejelentette: egy nagyobb orosz légitámadás visszaverése közben lezuhant egy F-16-os vadászgép, és a pilóta életét vesztette.

„Úgy döntöttem, hogy leváltom a légierő parancsnokát. Örökre hálás vagyok hadseregünk valamennyi pilótájának”

– jelentette ki Zelenszkij esti videoüzenetében. Az államfő nem indokolta a menesztést. Az ukrán hadsereg vezérkara közölte, hogy átmenetileg Anatolij Krivonozska altábornagy látja el a parancsnoki feladatokat.

Az ukrán hadsereg egyelőre nem közölte, hogy mi okozta a gép hétfői lezuhanását, csak annyit árult el, hogy akkor történt, amikor a vadászgép egy orosz célponthoz közelített. Olescsuk hétfőn arról beszélt, hogy az amerikai partnerek segítenek az incidens kivizsgálásában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!