Orosz telivérekkel lepte meg Putyin Kim Dzsongunt, cserébe a lőszerért, amivel Ukrajnát lőhetik

2024. augusztus 31. – 23:44

Orosz telivérekkel lepte meg Putyin Kim Dzsongunt, cserébe a lőszerért, amivel Ukrajnát lőhetik
Kim Dzsongun és egy ló – Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

24 telivér lóval ajándékozta meg Vlagyimir Putyin orosz elnök Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt hálából az oroszoknak adott, Ukrajnában használt tüzérségi lőszerért – írja az Independent. Az orosz lőszerhiányt ugyanis az évtizedek óta nagy koreai háborúra készülő phenjani rezsim felhalmozott készleteiből enyhítették. A két rezsim igencsak jó viszonyba került az utóbbi időszakban, ami Phenjannak kitörést hoz a nemzetközi izolációból, az oroszoknak pedig lőszert.

A 24 ló mind orlov ügető (oroszosan orlovszkij riszak), amik Kim kedvencei. Érkezésüket az orosz Primorszkij Kraj körzet állatorvosi hatóságai közölték, a lovakat vonaton vitték át a két állam közti egyetlen átkelőn. 19 mén és egy kanca érkezett Észak-Koreába két évvel azután, hogy 30 orlovit már leszállítottak az oroszok.

Ez az a fajta egyébként, amit minden lovas képén megül a diktátor.

Vlagyimir Putyin ellenben nagy kutyarajongó, így az Észak-Koreában kitenyésztett pungszan fajtából kapott egy párat Kimtől júniusban. Az állatajándékozás része volt az is, amikor az oroszok augusztusban 447 kecskét adtak át a koreaiaknak. (De autót is kapott a rezsim Moszkvából.)

Észak-Korea a 21. században mindezen felül lovas katonai egységeket is fenntart, 2020-23 között 600 ezer dollárt (mai árfolyamon 213 millió forintot) költött fajtiszta lovak beszerzésére. Persze ezek az egységek nem harcértékük miatt jelentősek, hanem inkább propagandacélokra használják őket. A Mirim lovasklubban 386 ábrázoláson látni Kimet lovon. Egyszer Kim is azt mondta, a „katonaság nagyságát” mutatják be a lovak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!