Egyre több az antiszemita támadás a Columbia Egyetemen

2024. augusztus 31. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt tanévben megszaporodtak az antiszemita incidensek a Columbia Egyetemen, gyakran előfordult, hogy zsidó származású diákokat megfenyegettek, megtámadtak vagy zaklattak, panaszaikat az oktatók ignorálták, és a tanszékek sem tettek a probléma megszüntetése érdekében, derül ki az intézet új jelentésből. A jelentést az egyetemen tapasztalható növekvő antiszemitizmus kezelésére létrejött, oktatókból álló munkacsoport készítette, ami élesen bírálta az iskolát, amiért nem sikerült véget vetnie a zsidó diákokkal szembeni ellenségeskedésnek. A munkacsoport új definíciót javasol az antiszemitizmusra, amit ha elfogadnak, új lehetőséget teremthet a palesztinbarát tüntetők fegyelmezésére. A munkacsoport emellett elfogultság elleni képzést is javasol az antiszemitizmus felismerése és megelőzése érdekében, írja a The Wall Street Journal.

Augusztus elején a Columbia elnöke, Minouche Shafik alig több mint egy év után lemondott posztjáról, nyár elején pedig három dékánt bocsátottak el, amiért nem vették komolyan a diákok antiszemitizmus miatti panaszait. Katrina Armstrong, az egyetem ideiglenes elnöke azt nyilatkozta, itt a lehetőség, hogy elismerjék az okozott károkat, és ígéretet tegyenek arra, hogy megtegyék a szükséges változtatásokat.

Az amerikai egyetemek országszerte igyekeznek elkerülni, hogy megismétlődjön a tavalyi palesztinbarát tüntetéseket kísérő káosz. Az egyetemi antiszemitizmusról a Harvard és a Stanford is készített jelentést, több intézmény is finomhangolta a magatartási kódexét.

A Columbia munkacsoportja húsz találkozón közel ötszáz diákkal készített interjút, ez alapján készítették el a jelentésüket, melyben arra jutottak, hogy a diákok ellen irányuló antiszemitizmus egyre jobban terjed nemcsak az egyetemen, de az online térben is. Volt diák, aki a kollégiumi szobájának ajtajára kitett mezüze miatt került célkeresztbe, mások arról számoltak be, hogy követték őket, letépték a nyakláncukat és a falhoz szorították őket.

Tavasszal több száz embert vettek őrizetbe különböző amerikai egyetemeken tartott diáktüntetések miatt. A tüntetők többek között az Izraellel folytatott kapcsolatok megszakítását követelik, sokak szerint azonban a demonstrációknak antiszemita felhangja van. Az amerikai egyetemeket megrázó palesztinpáti diáktüntetésekről itt írtunk hosszabban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!