Öngyilkos drónokat tesztelt a hétvégén Észak-Korea

2024. augusztus 26. – 08:50

Öngyilkos drónokat tesztelt a hétvégén Észak-Korea
Kim Dzsongun megtekinti az öngyilkos drónok tesztjét az észak-koreai Védelmi Tudományos Akadémián 2024. augusztus 24-én – Fotó: KCNA / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kim Dzsongun szombaton meglátogatta az észak-koreai Védelmi Tudományos Akadémia drónokkal foglalkozó intézetét, hogy megnézze az intézet új, öngyilkos drónjainak tesztjét. A drónok a teszten sikeresen azonosították és semmisítették meg a kijelölt célpontokat, köztük egy tankot utánzó tárgyat, Kim Dzsongun észak-koreai vezető pedig felszólította a kutatókat, hogy fejlesszenek a technológiát kiegészítő mesterséges intelligenciát, valamint többféle, például víz alatt is működő kamikaze drónt, írja az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) alapján a Reuters.

Az észak-koreai öngyilkos drónokat az orosz-ukrán háborúban és a Közel-Keleten is használják. A bolyongó lőszerek jellemzője, hogy a levegőben csapásra készen állnak már egy konkrét célpont bemérése előtt. Az állami média által közzétett fényképeken legalább négy különböző típusú drón látható. Az Észak- és Dél-Korea közötti kapcsolatokért felelős szöuli egyesítési minisztérium szerint ez volt az első alkalom, hogy Phenjan öngyilkos drónokat mutatott be.

2022-ben több észak-koreai drón is átlépte a déli határt, sőt rövid időre a szöuli elnöki hivatalt körülvevő repüléstilalmi zónába is behatolt, mielőtt visszafordult.
Dél-Korea júliusban bejelentette, hogy lézerfegyvereket telepít a észak-koreai drón ellen, ezzel a világ első olyan országává válik, amely hasonló fegyvereket használ működtet a hadseregben.

Dél-Korea és az Egyesült Államok a múlt héten kezdte meg az éves nyári hadgyakorlatokat, amelyeken többek között az észak-koreai drónokra adott válaszlépéseket is gyakorolják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!