Trump MI-generált képekkel büszkélkedik Taylor Swift támogatásával

2024. augusztus 20. – 08:42

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump saját közösségi oldalán, a Truth Socialen egy sor MI-generált fotót tett közzé, amelyeket a szupernépszerű énekesnő Taylor Swift rajongói „Swifties for Trump” pólóban pózolnak, illetve maga Swift az ikonikus „Uncle Sam wants you” toborzóplakát mintájára buzdít a Trumpra szavazásra. „Elfogadom!” – írta Trump a képekhez kommentárként, Swift és rajongói támogatására utalva.

A képekről – egy kivétellel – látványosan süt, hogy nem valódiak, mesterséges intelligencia generálta őket (az egyik fotómontázs alatt szerepel is egy nagyon pici „szatíra” felirat).

Fotó: Truth Social
Fotó: Truth Social

Taylor Swift az elmúlt évek legnagyobb popsztárja, a rajongótábora sokmilliós, ráadásul jellemzően a fiatal a korosztályból kerülnek ki, akiknek általában elég alacsony a választási hajlandósága. Ez azt is jelenti, hogy elég nagy mozgósítható tartalék van ebben a rétegben, akik politikailag nem túl aktívak, így a közvélemény-kutatások sem igazán látják őket. Vagyis Taylor Swift hivatalos támogatása bármelyik amerikai elnökjelölt esélyeit érezhetően növelné a választáson.

Az énekesnő a 2024-es választáson az amerikai politikában szokásos támogató nyilatkozatot, az endorsementet még nem tette meg, de 2020-ban nyíltan kiállt Biden és a demokraták mellett, Trumpot pedig rasszistának, fehér felsőbbrendűséget hirdetőnek nevezte, és arra szólította fel a rajongóit, hogy a választáson küldjék el a Fehér Házból. Egy 2020-as dokumentumfilmben bővebben is beszélt erről: amikor a menedzsere arra figyelmeztette, hogy megoszthatja a rajongóit és indulatokat szít, ha politikai nyilatkozatokat tesz, Swift azzal reagált, hogy nem érdekli, ha rossz visszhangja lesz a sajtóban, de a történelem jó oldalán akar állni, és egy homofób rasszista nem vezetheti az országot.

A kamufotók Swifties for Trump pólófelirata egyébként a 60 ezer tagú Swifties for Kamala csoportra utal, amibe az énekesnő Kamala Harrist támogató rajongói tömörülnek a közösségi médiában. Az MI-generált fotók között van egy valódi is, az ezen szereplő nő a CNN-nek azt mondta, Swift közönségében igenis vannak konzervatív értékeket valló, Trumpra szavazó rajongók is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!