Kitört a Sivelucs Kamcsatkán, a hamuoszlop veszélyezteti a nemzetközi repülést

2024. augusztus 18. – 10:01

Kitört a Sivelucs Kamcsatkán, a hamuoszlop veszélyezteti a nemzetközi repülést
A fotón, amit az Orosz Tudományos Akadémia távol-keleti részlegének Vulkanológiai és Szeizmológiai Intézete adott ki 2024. augusztus 18-án, a Shiveluch vulkán kitörése látszik

Másolás

Vágólapra másolva

Kitört a Sivelucs vulkán Kamcsatkán 5 kilométer magas hamuoszlopot lövellve az ég felé, amely délkeleti irányba terjedt, az orosz hatóságok – piros fokozatú – légiközlekedési figyelmeztetést adtak ki – ismertette vasárnapra virradóra a RAN orosz földtani intézet jelentése alapján az MTI.

A tájékoztatás szerint a hamu 920 kilométerre délkeleti irányba, az Uszt-Kamcsatkai járás, illetve a Bering-sziget felé mozog. A RAN akár tíz kilométer magas hamuoszlopokra is figyelmeztetett Telegram-oldalán, ami veszélyes lehet a nemzetközi és regionális légiforgalomra is.

A vulkán mintegy 450 kilométerre északra található a gyéren lakott kamcsatkai határterület székhelyétől, a 187 ezer lakosú Petropavlovszk-Kamcsatszkij városától és mindössze 50 kilométerre Kljucsi településétől.

A helyi idő szerint reggeli órákban erős, 7-es erősségű földrengés, majd több utórengés rázta meg az Oroszországhoz tartozó térséget. Szakértők még több utórengésre számítanak az elkövetkezendő napokban. Danila Csebrov, a RAN kamcsatkai szolgálatának igazgatója ugyanakkor közölte, hogy a Sivelucs már csaknem két éve készült kitörni, és nincs közvetlen összefüggés a földrengés és a vulkánkitörés között.

Az Egyesült Államok Nemzeti Szökőár-figyelmeztető Központja kezdetben szökőár-riasztást adott ki, de később közölte, hogy a fenyegetés elmúlt. Az orosz vészhelyzeti minisztérium nem adott ki szökőár-riasztást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!