Húszmilliárd dolláros fegyverüzletet kötött Izrael és az Egyesült Államok

2024. augusztus 14. – 07:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok 20 milliárd dollár értékű fegyvereladást hagyott jóvá Izraelnek, beleértve több vadászgépet és fejlett levegő-levegő rakétákat – jelentette be kedden az amerikai külügyminisztérium.

Az AP arról számolt be, hogy a fegyvereladás több mint 50 F-15-ös vadászrepülőgépet, fejlett közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétákat (AMRAAM), 120 mm-es harckocsi lőszert és nagy robbanóerejű aknavetőket, valamint taktikai járműveket tartalmaz, és egy olyan időszakban történik, amikor erős az aggodalom, hogy Izrael részt vehet egy szélesebb körű közel-keleti háborúban.

A fegyverek azonban várhatóan nem érkeznek meg Izraelbe egyhamar, ezek ugyanis olyan szerződések, amelyek teljesítése éveket vesz igénybe. Az eladott eszközök nagy része hosszú távon segíti Izraelt katonai képességeinek növelésében, a legkorábbi, a szerződés keretében leszállítandó rendszerek csak 2026-ban várhatóak – írja az AP.

„Az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonsága mellett, és az amerikai nemzeti érdekek szempontjából létfontosságú, hogy segítse Izraelt egy erős és kész önvédelmi képesség kialakításában és fenntartásában. Ez a javasolt eladás összhangban van ezekkel a célokkal” – áll a Külügyminisztérium közleményében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!