Az Egyesült Államok szerint Irán még a héten megtámadja Izraelt

2024. augusztus 12. – 23:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok értékelése szerint ezen a héten számítani lehet Irán és hozzá kapcsolódó fegyveres szervezetek részéről Izrael elleni támadásra – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója hétfőn az MTI beszámolója szerint. John Kirby azt mondta, értékelésük egybeesik az izraeli várakozásokkal.

Kirby újságírók előtt megerősítette, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael védelmét, és arról is beszámolt, hogy az elmúlt napokban intenzív diplomáciai tárgyalások zajlottak a „deeszkaláció” érdekében. A Hamász hétfői bejelentése szerint képviselői nem lesznek ott a csütörtökre Dohába szervezett tűzszüneti tárgyaláson, de John Kirby azt mondta, „a mi meggyőződésünk szerint a Hamász ott lesz”. Hozzátette viszont, hogy ha Irán időközben megtámadná Izraelt, az befolyásolhatja a tűzszünetre vonatkozó erőfeszítéseket is.

A Közel-Keleten kialakult helyzetről még vasárnap telefonon egyeztetett Lloyd Austin amerikai és Joáv Galant izraeli védelmi miniszter. Az amerikai védelmi politika irányítója közölte, hogy a Közel-Keleten állomásozó amerikai csapatok átcsoportosításáról, megerősítéséről döntött. Ennek részeként az amerikai védelmi miniszter

a Közel-Keletért is felelős amerikai Központi Parancsnokság irányítása alá rendelte az Abraham Lincoln repülőgép-hordozó hadihajó által vezetett haditengerészeti támadó alakulatot,

amelyhez F-35C harci repülőgépek kapcsolódnak, valamint szintén a Központi Parancsnokság fennhatósága alá került a haditengerészet – irányított rakéták indítására képes – Georgia nevű, nukleáris meghajtású tengeralattjárója.

Az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője, Vedant Patel hétfőn „határozott és súlyos” következményeket helyezett kilátásba Irán felé abban az esetben, ha ballisztikus rakéták szállításával segítené Oroszország Ukrajna ellen vívott háborúját. Patel azt mondta, az Egyesült Államok és európai szövetségesei egyeztetnek arról, hogy válaszoljanak rá, ha ez megtörténne.

John Kirby továbbra sem kommentálta az ukrán hadsereg által orosz területen végrehajtott szárazföldi akciót. Múlt pénteken pedig úgy fogalmazott, hogy az amerikai kormányzat tájékozódik az ukrán szándékról és célokról a szárazföldi műveletet illetően, és a tájékozódás kiterjed arra is, hogy a katonai akcióban az Egyesült Államok által szállított eszközöket használtak-e. Az Egyesült Államok szintén múlt pénteken jelentett be egy újabb, ezúttal 125 millió dollár értékű katonai támogatási csomagot Ukrajna számára.

A nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadó közvetlenül és hivatalosan nem erősítette meg a sajtóhírt, amely szerint Donald Trump republikánus jelölt elnökválasztási kampányát Irán részéről hackertámadás érte, de emlékeztetett arra a korábbi amerikai hírszerzési értesülésre, amely arról szólt, hogy Irán a kampány szereplőit célozva megpróbálja befolyásolni az amerikai választások demokratikus folyamatát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!