Fehér háromszöggel megjelölt tankok bukkantak fel az orosz–ukrán határnál

2024. augusztus 11. – 18:07

Fehér háromszöggel megjelölt tankok bukkantak fel az orosz–ukrán határnál
Ukrán katonák egy fehér háromszöggel megjelölt tankon Szumi régióban augusztus 10-én – Fotó: Viacheslav Ratynskyi / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Több tucat, fehér háromszöggel megjelölt ukrán tankot láttak az elmúlt napokban Szumi környékén. Ez a határ ukrán oldalán van, de nagyon közel ahhoz, ahol az ukrán hadsereg augusztus 6-án behatolt Oroszország területére.

A fehér háromszöges tankokról képek is készültek, az AFP helyszíni tudósítói szerint ezzel jelölték meg az ukránok azokat a tankjaikat, amelyek részt vesznek a kurszki offenzívában.

Augusztus 6-án – a két és fél évvel ezelőtt indult háborúban először – ukrán csapatok hatoltak be Oroszország területére. A támadás meglepetésként érte az oroszokat, akik azóta arról beszélnek, hogy gyorsan vissza fogják verni az ukrán támadást – erre azonban mostanáig nem került sor. Az ukrán csapatok már több mint tíz kilométerre vannak a határtól.

A harcok pontos alakulásáról elég keveset tudni, az interneten olyan videók terjednek, amelyeken ukrán katonák orosz zászlót szednek le egy oroszországi falu polgármesteri hivataláról, és ukránnal helyettesítik azt. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az ukrán csapatok egyre közelebb kerülnek az oroszországi Szudzsa bekerítéséhez.

A térképen lilával az ukránok Oroszországból elfoglalt területei – Kép: liveuamap.com
A térképen lilával az ukránok Oroszországból elfoglalt területei – Kép: liveuamap.com

A harcok ezzel párhuzamosan az ország többi részén is zajlanak. Oroszország szombatról vasárnapra virradó éjjel ismét rakétázta Ukrajnát. Az egyik kilőtt rakéta egy Kijev közelében lévő lakóépületre zuhant, ahol egy négyéves gyerek és egy 35 éves férfi meghalt. Hasonló történt a határ másik oldalán is: orosz források szerint egy Oroszország felett kilőtt rakéta egy kurszki panelházra zuhant, ahol tizenöten sebesültek meg.

Az Oroszországgal szövetséges Belarusz ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy harckocsikat vezényel az ukrán határra. Szerintük az elmúlt napokban több ukrán drón is behatolt az országuk területére, a határra vezényelt csapatok feladata egy esetleges későbbi ukrán támadás kivédése.

Az ukránok kurszki offenzívájáról szóló elemzésünk itt olvasható.

(Reuters, BBC, MTI)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!