Ötven dollárt adományozott egy Ukrajnát támogató szervezetnek, 15 évre ítélhetik az oroszok

2024. augusztus 9. – 05:43

Ötven dollárt adományozott egy Ukrajnát támogató szervezetnek, 15 évre ítélhetik az oroszok
Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek vallotta magát hazaárulás vádjában Kszenyija Karelina orosz-amerikai balerina, írja a BBC. A művészt azután tartóztatták le, miután

50 dollárt (18 ezer forint) adományozott egy Ukrajnát támogató jótékonysági szervezetnek.

Az orosz ügyészek 15 év börtönbüntetés kiszabását kérték rá, a vád szerint a pénzből az ukrán hadsereg vásárolt felszerelést.

Karelinát a hatóságok a Moszkvától mintegy 1600 km-re keletre fekvő Jekatyerinburgban vették őrizetbe, miután februárban meglátogatta a családját. A táncosnő 2012-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, és 2021-ben lett amerikai állampolgár, azóta Los Angelesben él.

Ügyvédje szerint a büntetőtelepen letöltendő 15 év szabadságvesztés túl szigorú ítélet lenne, mivel a vádlott együttműködött a hatóságokkal. A jótékonysági szervezet, a Razom megdöbbenésnek adott hangot a letartóztatás kapcsán.

Vlagyimir Putyin tavaly áprilisban írta alá a másként gondolkodók elleni fellépés részeként a hazaárulásról szóló rendelet módosítását, amely 20 évről életfogytiglani börtönre emelte a kiszabható maximális büntetést.

Szintén Jekatyerinburgban tartóztatták le tavaly március végén kémkedés vádjával Evan Gershkovich amerikai újságírót. Gershkovich egyike volt annak a 16 fogolynak, akiket augusztus 1-jén szabadon engedtek cserébe nyolc orosz fogolyért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!