Elsírta magát a kémházaspár lánya, amikor megtudta, hogy ők valójában oroszok

2024. augusztus 6. – 08:24

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sűrűn fordul elő, hogy illegális hírszerzőkről olvashatunk. Ezek a hírszerzők abban különböznek a „klasszikus” hírszerzőktől, hogy egy nagyon-nagyon szűk kör, gyakorlatilag pár ember kivételével senki sem tudja róluk, hogy mivel is foglalkoznak valójában. Mert amíg egy külföldre küldött diplomata – ha végez is kémtevékenységet – a saját nevében, a saját identitásával végzi a hírszerzői munkát, addig az illegális hírszerzők egy teljesen új, de hamis identitással élnek. Gyakori, hogy az illegális hírszerzők párban dolgoznak, mint egy házaspár – így még jobban be van biztosítva a fedősztorijuk. És ami szintén jellemző rájuk, hogy nemcsak álnéven él (az egész család), de a nemzetiségük is hamis. Ezért is van nehéz dolga a kémelhárító szerveknek, hiszen olyan kémek után kell(ene) kutatniuk, akik egyáltalán nincsenek látókörben. Nem csoda, hogy az illegális hírszerzőket nagyon nehéz leleplezni.

A nemrég – Törökország közvetítésével – lezajlott orosz-nyugati fogolycsere alkalmával egy olyan argentin házaspár, Artem és Anna Dultsev jutott vissza Moszkvába, akiket addig Szlovéniában tartottak fogva. A házaspár „papíron” argentin volt. Olyannyira, hogy a házaspár gyermekei, egy fiú és egy lány sem volt tisztában azzal, hogy ők és a szüleik valójában oroszok és nem argentinok. Ezt csak akkor közölték velük a szüleik, amikor már a repülőgépen voltak úton Oroszország felé.

A házaspár most az orosz állami tulajdonú Rosszija TV csatornán sugárzott exkluzív interjúban mondott el részleteket a fogolycseréről. Elmesélték, hogy először az összes orosz embert egy buszra tették fel. „Egyedül, külön-külön, különböző országok különleges szolgálatainak öt képviselőjével körülvéve tették őket a buszra” – mondta Anna, a házaspár női tagja.

A férje arról beszélt, hogy a fogolycsere kissé színpadias volt. „Övre szíjazott bilincs, színes nadrág. Hát ez volt a céljuk – így mutogatni minket” – magyarázta.

A pár azt is elmondta, hogy már az Oroszországba tartó repülőút során kedves, támogató légkör uralkodott a gépen, az orosz biztonságiak folyamatosan kérdezgették, hogy kell-e valakinek segítség. A foglyok közül sokan beszélgettek egymással, de ők a gyerekeikkel beszélgettek.

A kémházaspárt személyesen Putyin fogadta a repülőtéren – Fotó: Mikhail Voskresensky
A kémházaspárt személyesen Putyin fogadta a repülőtéren – Fotó: Mikhail Voskresensky

„Azt mondtuk a gyerekeknek, hogy mi oroszok vagyunk, hogy ők oroszok, hogy mi vagyunk a Dultsevek” – emlékezett vissza a nő.

Az apa szerint a vallomásra Szofi lányuk sírni kezdett, míg a fiuk nyugodtabban, nagyon pozitívan fogadta a dolgot.

„A legfontosabb számunkra a család, és ez tart minket életben. A család az ország!” – mondta Artem.

Az apa arról is beszélt, hogy őt és feleségét is nagyon támogatta Putyin orosz elnök és a Külföldi Hírszerző Szolgálat a külföldi fogságuk alatt. Az orosz biztonsági szolgálatok a fogolycserének pedig azt a feltételt szabták, hogy a gyerekeket a felnőttekkel együtt adják vissza.

Miután megérkeztek Oroszországba, Putyin személyesen találkozott a hazatért oroszokkal a repülőtéren, és gratulált is nekik a hazatéréshez. Az más kérdés, hogy a gyerekeknek arról sem volt fogalmuk, kicsoda Putyin.

Múlt hét csütörtökön a hidegháború utáni legnagyobb fogolycsere zajlott le az Egyesült Államok és Oroszország között. A megállapodás értelmében az USA szövetségesei náluk bebörtönzött oroszokat adtak át bebörtönzött amerikaiakért cserébe. Az akció Ankarában történt. Ennek keretében szabadult fogságból Evan Gershkovich, a Wall Street Journal riportere, Paul Whelan, egy korábbi amerikai tengerészgyalogos, valamint Alszu Kurmaseva orosz-amerikai újságíró. Amerikai nyilatkozatok szerint a fogolycserének minden bizonnyal részese lett volna Alekszej Navalnij is, és volt, aki talán eleve csak azért került orosz őrizetbe, mert német állampolgársága jól jött a Berlinnel való alkudozáshoz. Arról, hogy pontosan kik tértek haza a fogolycserével, ebben a cikkben írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!