Elmenekült az országból és lemondott Banglades miniszterelnöke a napok óta tartó zavargások miatt

2024. augusztus 5. – 15:11

Másolás

Vágólapra másolva

Indiába menekült és lemondott Haszina Vazed, Banglades miniszterelnöke, akinek távozásáért országszerte tüntettek, közölte a Reuters. A hadsereg vezetője hétfőn televíziós beszédében jelentette be Haszina lemondását. Elmondta, hogy ideiglenes kormányt alakítanak, és azt ígérte, „igazságot szolgáltatnak”, valamint türelmet és bizalmat kért a bangladesi emberektől.

Mindez azután történt, hogy augusztus elején újra felerősödtek a július óta tartó zavargások Bangladesben. Az eddig nagyjából kétszáz halálos áldozatot követelő tüntetéssorozat az ország öt évtizedes történetének eddigi legvéresebb belső konfliktusa. A rendőrség és a tüntetők között több erőszakos összecsapásra is sor került a fővárosban és az ország más pontjain. A rendőrök éles- és gumilövedékekkel is lőtték a demonstráló tömeget. Hétfőn a tüntetők ezrei törtek be a miniszterelnök palotájába Dakkában, ekkor menekült el a kormányfő.

Az emberek tiltakozását az váltotta ki, hogy a bangladesi Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek ítélte egy kvótarendszer eltörlését. A kvóta szerint a be nem töltött kormányzati állások mintegy 30 százalékát a Banglades 1971-es függetlenségi háborújában harcoló veteránok és rokonaik számára tartották fenn. Júliusban a bíróság eltörölte ugyan a kvótarendszert, de a zavargások ettől nem szűntek meg. Augusztusra a diákok által vezetett tüntetéseken már a miniszterelnök lemondását követelték, aki az idei januári választásokon zsinórban negyedik mandátumát nyerte el.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!