Izrael szerint egy júliusi légicsapásban végeztek a Hamász katonai vezetőjével

2024. augusztus 1. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy a július 13-i, Hán Júniszra mért légicsapásban meghalt az október 7-i támadások fő kitervelője, Mohammed Deif – írja a BBC.

A lap szerint egy hírszerzési vizsgálatból derült ki, hogy a Hamász katonai vezetőjét megölték a júliusi légicsapásokkal. A gázai egészségügyi minisztérium több mint 90 halálos áldozatról számolt be a támadás idején, de mindeddig tagadták, hogy Deif a halottak között lenne. Izrael mostanáig csak azt erősítette meg, hogy likvidálták Rafa Salamát, a Hamász hán júniszi egységének vezetőjét.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter azt mondta Deif kiiktatásáról, hogy ez „jelentős mérföldkő” a Hamász felszámolásában. Hozzátette: „Ez a művelet azt mutatja, hogy a Hamász szétesőben van, és a Hamász terroristái vagy megadják magukat, vagy felszámoljuk őket.”

Mohammed Deif a Hamász katonai szárnyát vezette, évtizedekig Izrael egyik legkeresettebb embere volt, és legalább hét merényletkísérletet élhetett túl.

Izraeli és palesztin hírek szerint Deif egy hán júniszi menekülttáborban született 1965-ben, amikor a terület még egyiptomi megszállás alatt volt. Az 1980-as években csatlakozott a Hamászhoz, ahol gyorsan lépkedett előre a ranglétrán. Izrael egyebek mellett azzal vádolta, hogy buszos merényleteket tervezett és felügyelt, valamint részt vett három izraeli katona megölésében az 1990-es évek közepén.

Deif arról vált igazán ismertté, hogy segített azoknak az alagutaknak a megépítésében, amelyekkel a Hamász katonái Gázából Izraelbe juthattak. 2002-ben vette át a szervezet katonai szárnyának vezetését. Izrael már 2014-ben megpróbált végezni vele egy légicsapással, de akkor nem tartózkodott a lebombázott házban, a családja viszont meghalt a csapásban. Feltételezések szerint Deif a Gázában található földalatti alagutakból irányította a Hamász katonai műveleteit az izraeli–gázai konfliktus tavaly októberi kirobbanása óta.

Deif halálának megerősítése azután történt, hogy az izraeli hadsereg Bejrút külvárosában hajtott végre légicsapást a Hezbollah egyik parancsnoka ellen, majd Iránban megölték a Hamász politikai vezetőjét is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!