Putyin: A hidegháborúhoz hasonló rakétaválság jöhet, ha Amerika új rakétákat telepít Németországba

2024. július 28. – 16:05

Putyin: A hidegháborúhoz hasonló rakétaválság jöhet, ha Amerika új rakétákat telepít Németországba
Putyin az orosz haditengerészet napján július 28-án Szentpéterváron – Fotó: Olga Malceva / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ha az Egyesült Államok 2026-tól nagy hatótávolságú rakétákat telepít Németországba, Oroszország hasonló rakétákat fog a Nyugattól lőtávolságban állomásoztatni – jelentette be vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök. Szerinte az USA a hidegháborúhoz hasonló rakétaválság kirobbantását kockáztatja – írja az MTI a TASS alapján. Putyin az orosz haditengerészet napján Szentpéterváron beszélt orosz, kínai, algériai és indiai tengerészek előtt.

Az Egyesült Államok 2026-ban kezdi meg a nagy hatótávolságú tüzérségi képességek telepítését Németországba, hogy demonstrálja a NATO és az európai védelem iránti elkötelezettségét – közölte az Egyesült Államok és Németország a hónap elején.

Az Egyesült Államok részleges rakétatelepítései olyan képességek hosszabb távú állomásoztatásának előkészítését szolgálják, amelyek közé SM-6 légvédelmi rakétarendszerek, Tomahawk típusú, manőverező robotrepülőgépek, és olyan hiperszonikus fegyverek tartoznak majd, amelyeknek nagyobb a hatótávolsága, mint a jelenlegi európai fegyverrendszereknek – derült ki Washington és Berlin tájékoztatásából.

Putyin vasárnap hangsúlyozta: „Az ilyen rakéták, amelyek a jövőben nukleáris robbanófejjel is felszerelhetők, repülési ideje a területünkön lévő célpontokig körülbelül 10 perc lesz”. Hozzátette: „A rakétatelepítéshez hasonló intézkedéseket fogunk tenni, figyelembe véve az Egyesült Államok és szövetségeseinek tevékenységét Európában és a világ más régióiban”.

Az orosz elnök megismételte korábbi figyelmeztetését, miszerint Oroszország újraindíthatja a közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris rakéták gyártását, majd mérlegelheti, hogy hova telepítse azokat, miután az Egyesült Államok hasonló rakétákat telepít Európába és Ázsiába.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!