100 üveg pezsgőre bukkantak egy 19. századi hajóroncsban a svéd partoknál

2024. július 25. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

Pezsgővel, ásványvízzel és porcelánnal megpakolt 19. századi vitorláshajó roncsaira bukkantak lengyel búvárok Svédország partjainál a Balti-tengeren – írja a BBC.

Amikor először kiszúrták a roncsot a szonáron, a búvárok azt hitték, egy egyszerű halászhajóra bukkanhattak. Csak a merüléskor fedezték fel az értékes rakományt, köztük a 100 üveg bontatlan pezsgőt. Tomasz Stachura, a Baltitech lengyel búvárcsoport vezetője szerint a hajó a Balti-tengeren át Stockholmba vagy Szentpétervárra tartott, és a szállítmányt az orosz cárnak szánhatták.

Erre utalhat, hogy bár ma már a pezsgőt értékesebb leletként tartják számon, a 19. században az igazi érték az ásványvíz volt, amit kvázi gyógyszerként fogyasztott a legtehetősebb társadalmi réteg. A hajón talált, agyagból készült vizes palackok címkéjén a német Selters cég márkaneve szerepelt, ez segített a roncsot 1850 és 1867 közé datálni.

Stachura szerint az ásványvizet és a többi árut I. Miklós orosz cár megrendelésére szállították. Az uralkodó egyik hajója a korabeli hírek szerint 1852-ben elveszett a Balti-tengeren, elképzelhető, hogy ezt fedezték most fel a búvárok.

A roncsra a svédországi Oland szigetétől mintegy 37 km-re délre találtak rá.

Stachura szerint a pezsgők és az ásványvizek is fogyaszthatók lennének akár ma is, egyelőre azonban maradnak a helyükön, a tenger fenekén, a szakszerű kiemelésükről régészek fognak gondoskodni. A leletről a svéd hatóságokat is értesítették, a szükséges bürokratikus folyamatokat is le kell játszani, mielőtt az értékes rakomány a felszínre kerülhet. Stachura viszont nem türelmetlen. „170 évig hevertek a tenger fenekén, egy évig még hagyhatjuk őket heverni” – mondta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!