A Hamász és a Fatah Pekingben tett egy lépést a palesztin egység felé, de még bizonytalan, lesz-e belőle valami

2024. július 23. – 14:49

A Hamász és a Fatah Pekingben tett egy lépést a palesztin egység felé, de még bizonytalan, lesz-e belőle valami
Mahmúd al-Alul, a Fatah palesztin szervezet központi bizottságának alelnöke, Vang Ji kínai külügyminiszter és Musza Abu Marzuk, a Hamász terrorszervezet vezető tisztviselője egy rendezvényen a pekingi Diaojutai Állami Vendégházban 2024. július 23-án – Fotó: Pedro Pardo / Pool / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász és a Fatah képviselői kedden Pekingben találkoztak, ahol aláírták a Pekingi Nyilatkozatot a „megosztottság megszüntetéséről és a palesztin egység megerősítéséről” – írja az AP News a kínai állami televízió beszámolója alapján.

A két rivális palesztin csoport a nyilatkozatban ígéretet tett arra, hogy egységkormányt alakítanak a palesztin területeken. Ez véget vetne az évtizedek óta tartó széthúzásnak a palesztin szervezetek között, ugyanakkor maga a nyilatkozat aláírása nem garancia semmire, korábban ugyanis több hasonló deklaráció született, amik nem vezettek eredményre.

A Hamász és a Fatah 12 másik palesztint politikai frakcióval együtt találkozott Vang Ji kínai külügyminiszterrel Pekingben – a találkozó jelzi Kína növekvő befolyását is a közel-keleti diplomáciában.

A Hamász és a Fatah közeledése egyáltalán nem tét nélküli, palesztin politikai egység ugyanis a háború utáni gázai struktúra tervezésének egyik kritikus kérdése, ami a jelenleg is zajló tűzszüneti megállapodásról szóló tárgyalásoknak is az egyik kényes pontja. A közös nyilatkozat nem közölt részleteket arról, hogy hogyan és mikor alakul meg az egységkormány, csak annyit rögzített, hogy ez „a frakciók közötti megállapodás alapján” történik majd. A közös nyilatkozat szerint a két csoport elkötelezett egy palesztin állam létrehozása mellett az 1967-es közel-keleti háborúban Izrael által elfoglalt területeken.

Független, önálló palesztin állam – csak kicsit máshogy

Izrael 1967-ben szállta meg a Gázai övezetet, majd 1993-ban részleges autonómiát adott a területnek, 2005-ben pedig kivonult onnan az izraeli hadsereg, és kitelepítették a korábban oda költöző zsidó telepeseket is. A kivonulás után a Gázai övezetben és Ciszjordániában választásokat tartottak, amelyeken a radikális Hamász nyert a mérsékelt Fatahhal szemben. Egy rövid közös kormányzás, majd egy véres belháború után végül a Hamász vette át a Gázai övezet irányítását, miközben a Fatah kormányozza az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániát.

Miután 2007-ben a Hamász átvette a Gázai övezet vezetését, Izrael és Egyiptom is blokád alá vonta a régiót. A Hamász azóta rendszeresen rakétázza Izraelt, amit kiszámítható megtorlások követnek, és 2008-ban és 2014-ben is volt már háború a két fél között, a tavaly október 7-i izraeli terrortámadások óta ismét háború dúl a felek között.

Alapvetően mindkét szervezet azt szeretné elérni, hogy létrejöhessen egy független, önálló palesztin állam. A Fatah az 1990-es évek óta együttműködik Izraellel a kétállami megoldásban, a Hamász viszont nem működik együtt a zsidó állammal, ehelyett erőszakosan akarja elérni a független Palesztina létrehozását, és bár néha pedzegeti, hogy megelégedne azzal, ha Izrael visszavonulna az 1967-es határai mögé, a maradék területen pedig engedné egy palesztin állam létrehozását, valódi célja ma is a zsidó állam megsemmisítése.

A Hamászt az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tartja.

A Fatah palesztinok közötti népszerűségének nem tesz jót, hogy a politikai céljaikkal szemben az általuk vezetett Ciszjordániába folyamatosan érkeznek izraeli telepesek, akiknek kimondott céljuk a régió benépesítése. Ciszjordániában ráadásul egy olyan társadalmi berendezkedés alakult ki, amelyben a zsidóknak előjogaik vannak a helyi arabokkal szemben. Ez a helyzet az ENSZ egyes képviselői szerint „a szisztematikus faji elnyomás és megkülönböztetés intézményesített rendszere”, röviden apartheid.

A Gázai övezet helyzetéről és a rivális palesztin csoportok közötti ellentétekről ebben a cikkben írtunk bővebben a háború kitörése után tavaly októberben.

Mi jöhet a háború után?

A Gázai övezet háború utáni jövője erősen kétséges, miután Izrael határozottan elutasítja, hogy a Hamász a jövőben szerepet vállaljon az övezet irányításában, és elutasította az Egyesült Államok javaslatát is, hogy a Fatah által vezetett Palesztin Hatóság igazgassa Gázát a harcok befejezése után.

A Hamász több tisztviselője is azt nyilatkozta a konfliktus kitörése után, hogy a szervezet nem ragaszkodna Gázai övezet irányításához, helyette a különböző palesztin frakciókkal egyeztetve ideiglenes kormányt alakítanának, amely előkészítene egy választást Gázában és Ciszjordániában is, hogy a két palesztin területnek egységes kormánya lehessen.

A Hamász szándékaiban azonban Izrael és a Palesztin Hatóság sem bízik.

Izrael külügyminisztere, Israel Katz kedden elutasította a Pekingi Nyilatkozatban foglaltakat, és kijelentette, hogy nem fog közösen kormányozni a Fatah és a Hamász Gázában, mert a „Hamász uralmát meg fogják törni”.

Kína háromlépcsős terve

Vang Ji a palesztin csoportok háromnapos pekingi megbeszélésének záróünnepségén arról beszélt, Kína az elsők között volt, akik elismerték a Fatahot és a Palesztin Hatóságot, „a konfliktus mélypontjáról való elmozdulás” érdekében pedig háromlépcsős megközelítést javasolnak – írja az MTI.

Az első lépés az átfogó, tartós és fenntartható tűzszünet mielőbbi megkötése a Gázai övezetben, valamint a humanitárius segítségnyújtás és a segélyekhez való hozzáférés biztosítása, amelyben a nemzetközi közösségnek is együtt kell működnie.

Második lépésként a „palesztinok kormányozzák Palesztinát” elv fenntartását hangsúlyozta a kínai külügyminiszter. „Gáza Palesztina elválaszthatatlan és fontos része, a háború utáni újjáépítés mielőbbi megkezdése a következő szakasz sürgős kérdésévé vált. A nemzetközi közösségnek támogatnia kell a palesztin frakciókat abban, hogy nemzeti konszenzussal alakítsanak ideiglenes kormányt a Gázai övezetben és Ciszjordánia hatékony irányítása érdekében” – jelentette ki.

Vang szerint a harmadik lépésként Palesztinát az ENSZ teljes jogú tagjává kell tenni, és meg kell kezdeni a kétállami megoldás megvalósítását. Emellett támogatni kell egy jelentősebb, tekintélyesebb és hatékonyabb nemzetközi békekonferenciát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!