Éhező nőket kényszerítenek szexre a katonák Szudánban

2024. július 22. – 13:03

Másolás

Vágólapra másolva

Éhező nőket kényszerítenek szexre szudáni katonák Omdurmán városában – írja a Guardian.

A lap szerint több mint két tucat nő, akik nem tudtak elmenekülni a szudáni városban zajló harcok elől, csak akkor jutott élelemhez, ha katonákkal szexelt. A Guardiannek nyilatkozó áldozatok azt mondták, a legtöbb inzultus a város gyárakkal szegélyezett részein érte a nőket. Egyikük elmondta, azért kényszerült rá az aktusra, hogy így ételt szerezhessen az idős szüleinek és 18 éves lányának. Azt mondta, szülei már túl öregek ahhoz, hogy élelemért menjenek, lányát pedig nem is engedi el ilyen útra, így ez maradt az egyetlen lehetősége. A nő azt is elárulta, hogy tavaly májusban egy húsfeldolgozó üzemben, majd januárban egy zöldbabtároló raktárban kényszerítették szexre a katonák. A 37 éves áldozat elmondta, hogy a 2023 áprilisában kirobbant polgárháború előtt szobalányként dolgozott egy gazdagabb családnál, de a konfliktus kitörésekor túl szegény volt ahhoz, hogy családjával az ország biztonságosabb részeire meneküljön.

Szudánban a hadsereg és egy félkatonai milícia, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között dúl véres polgárháború, melynek hátteréről itt írtunk részletesen. A konfliktusban több tízezren haltak már meg, és az ENSZ szerint több mint 10 millió embernek kellett elhagynia az otthonát az országon belül, több mint 2 millióan pedig külföldre, a környező országokba menekültek.

A Guardian az ENSZ friss jelentésére hivatkozva azt írja, hogy Szudán lakosságának fele már élelmiszerhiányban szenved. A konfliktus kezdete óta egyre többen számolnak be arról, hogy az RSF katonái szexuálisan zaklatják a lakosságot Kartúmban és a nyugati Dárfúr régióban, amit a milícia tart ellenőrzése alatt.

Néhány áldozat a Guardiannek elmondta, hogy sokan azért szexelnek a katonákkal, hogy bejussanak olyan elhagyatott házakba, ahol még lehet fosztogatni. Egy nő bevallotta, hogy miután szexelt egy fegyveressel, üres házakból vitt el élelmiszert, konyhai felszerelést és parfümöket.

„Amit átéltem, leírhatatlan, egy ellenségemnek sem kívánnám…csak azért tettem, hogy megetessem a gyermekeimet”

– mondta a nő, aki ezeknek a vagyontárgyaknak az eladásával próbál túlélni.

A humanitárius segélyszervezetek nehezen tudják élelmezni az éhezőket Szudánban. Bár az ENSZ azt állítja, hogy Kartúm környékére sikerült élelmiszert szállítaniuk, a Guardian által megszólaltatott nők nem tudnak ilyen szállítmány érkezéséről.

Egy harmadik nő azt mondta, hogy azért kínozták meg, mert nem volt hajlandó tovább szexelni a katonákkal. A 21 éves áldozat közösülésért cserébe fosztogathatott házakat Omdurmán nyugati részén. Amikor a nő közölte a katonákkal, hogy nem akar többé hozzájuk járni, lefogták és megégették a lábát.

Omdurmán lakói és katonák is megerősítették a szexuális erőszakról szóló híreket. Egy fegyveres azt mondta a Guardiannek, hogy ő nem használt ki nőket, de látta, hogy társai már tettek ilyet. Egy olyan esetről számolt be a lapnak, amikor egy lány lefeküdt a katonákkal, amiért cserébe kifoszthatta a környékbeli házakat. Egy helyi lakos azt mondta, hogy sok nőt lát sorban állni elhagyatott házaknál, a katonák közülük választanak. Hozzátette, hogy néha sikoltozást is szokott hallani, de nem tud mit tenni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!