Állatürülékes, cigicsikkes léggömböket küld Észak-Korea délre, K-poppal válaszol rá Dél-Korea

2024. július 21. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Dél-Korea hangosbeszélőket telepített az Észak-Koreával közös határra: ezek hangos, szünet nélküli működtetésével válaszol a déli oldal arra, hogy Észak-Korea már megint mocskos légkömböket küld délre. Észak a héten is áttolt pár ballont a déli oldalra, ekkor lett Dél-Koreának annyira elege, hogy bejelentették a hangszórókat is.

A dél-koreai vezérkar szerint Észak-Korea akciózása fokozza a két ország közötti, amúgy is létező feszültségeket az erősen felfegyverzett határszakasz közelében. A helyzet tehát jelenleg úgy néz ki a két ország között, hogy

  • Észak-Korea cigicsikkes, állatürülékes, szeméttel megtöltött léggömböket küld Dél-Koreába,
  • Dél-Korea pedig K-popot, a világ híreit, időjárást és északot kritizáló szövegeket harsogó hangszórókat üzemeltet az északkal közös határon.

Utóbbi lépés valójában eléggé érzékenyen érintheti a kifejezetten zárt kommunista rezsimet, amely nem szereti, ha kritika éri rendszerét. 2015-ben, amikor Dél-Korea hasonlóan hangszórózással válaszolt Északnak, Észak-Korea azzal reagált, hogy átlőtt a határon. Dél-Korea viszonozta a lövéseket, végül nem halt meg senki.

Dél-koreai katonatisztek ellenőrzik a Korea-közi határt átlépő, északról érkező ballonok tartalmát júniusban – Fotó: Dél-Korea / AFP
Dél-koreai katonatisztek ellenőrzik a Korea-közi határt átlépő, északról érkező ballonok tartalmát júniusban – Fotó: Dél-Korea / AFP

A mostani helyzetben Észak-Korea május óta küldi léggömbeit délre, azóta már több ezret. A ballonokkal komoly károkat okoznak Dél-Koreának. A dél-koreai hatóságok már korábban felszólították a határmenti területen élőket, hogy semmilyen körülmények között ne érjenek hozzá a csomagok tartalmához, illetve arra figyelmeztettek, hogy a zuhanó zsákok komoly sérüléseket és károkat okozhatnak.

Az egész helyzet onnan indult, hogy Észak-Korea azt állította, dél-koreai aktivisták léggömböket küldtek északra: ezekben Észak-Korea-ellenes szóróanyagok, amerikai dollárok és K-pop zene voltak. Észak azt állította, ezekre a gömbökre válaszol azzal, hogy orsó- és fonálférges ruhadarabokat, cigicsikkeket, trágyát és szemetet küld vissza.

Dél-Korea a válaszra válaszul felfüggesztette az Észak-Koreával kötött 2018-as megállapodást, amely a két ország közötti feszültség csökkentését szolgálja. Június elején hadgyakorlatot is tartottak a határ közelében.

(AP, BBC, MTI)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!