A Hamász szerint legalább 91 civil meghalt egy légicsapásban, Izrael szerint a Hamász egyik vezetője volt a célpont

2024. július 13. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 91-en meghaltak, közel 300-an pedig megsérültek egy hán júniszi menekülttábort ért izraeli légicsapásban szombaton. A rafahi kórház igazgatója, Szubaib al-Hamsz elmondta, hogy a sebesülések többsége súlyos, többeknek amputálni kellett a végtagját.

Az izraeli hadsereg szombaton kora délután megerősítette, hogy a támadás célpontja a Hamász egyik vezetője, és az október 7-i támadássorozat egyik kitervelője, Mohammed Deif volt. Azt egyelőre nem tudni, Deif meghalt-e a támadásban. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök televízióban közvetített sajtótájékoztatóján annyit közölt, hogy továbbra sem világos, hogy sikerült-e Deiffel és helyettesével végezni. „Bárhogy legyen is, el fogjuk kapni a Hamász teljes vezetését” – mondta.

Abu Zuhri, a Hamász egyik magas rangú illetékese a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy az esemény „az amerikai támogatással és a világ hallgatása mellett zajló népirtó háború eszkalációját jelenti”, és azt bizonyítja, hogy Izrael nem érdekelt egy tűzszüneti megállapodásban. A Hamász szerint az izraeli állítások, miszerint a palesztin militáns csoport vezetői ellen irányult a csapás, hamisak és csak a támadást „próbálják igazolni”.

A Times of Israel az IDF tájékoztatása alapján azt írja, Deif és a Hamász hán júniszi egységének vezetője, Rafa'a Salameh egy, a terrorszervezet által használt épületben bujkált Hán Júnisz és Al Mawasi között, de nem a menekülttábor területén. Az IDF szerint a légicsapás pontos volt, és csak a Hamász-komplexumot érte.

A hán júniszi Nasszer kórház szombat délután közölte, hogy a kórházba érkező sérültek magas száma miatt nem tudnak több beteget fogadni.

A Hán Júnisz melletti Al Mawasi, az egykor tengerparti kisváros mára a Gáza más területiről idemenekült palesztinok sátraival van tele. Korábban segélyszervezetek munkatársai arra figyelmeztettek, hogy a sátortábor zsúfoltsága miatt az itt menedéket keresők étel- és vízhiánnyal küzdenek, és a fertőzések is könnyebben terjednek.

Deif 1995 óta szerepel Izrael legkeresettebb személyek listáján, mivel részt vett számos terrortámadás tervezésében és végrehajtásában, köztük számos buszos merényletben az 1990-es években és a 2000-es évek elején. Deifet tartják az 1200 ember életét kioltó, és az izraeli-gázai háborút előidéző, Izrael elleni október 7-i támadás fő kitervelőjének is.

(Guardian, BBC, Times of Israel, MTI)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!