Klicsko: Az eddigi legsúlyosabb orosz támadás érte Kijevet, egy gyerekkórházat is találat ért

2024. július 8. – 13:28

Klicsko: Az eddigi legsúlyosabb orosz támadás érte Kijevet, egy gyerekkórházat is találat ért
Mentők dolgoznak az Ohmatdyt gyermekkórházban, amely az orosz rakétacsapások során megsérült Kijevben – Fotó: Gleb Garanics / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább húszan meghaltak, miután Oroszország hatalmas rakétatámadást indított Ukrajna városai ellen hétfőn, írja a BBC. Kijevben legalább heten haltak meg, amikor egy gyerekkórházat ért rakétacsapás, Vitalij Klicsko főpolgármester azt mondta, hogy a kórházat evakuálták.

Kijeven kívül más nagyvárosokat is orosz támadás ért, a közép-ukrajnai Krivij Rih városában legalább tízen haltak meg miatta, a keleti Pokrovszkban pedig hárman. A Lengyelországban tartózkodó ukrán elnök az X-en azt írta, hogy Oroszország körülbelül 40 rakétát lőtt ki ukrán célpontokra országszerte.

„Különböző városok: Kijev, Dnyipro, Kryvyi Rih, Szlovjanszk, Kramatorszk. Több mint 40 különböző típusú rakéta. Lakóépületek, infrastruktúra és egy gyermekkórház is megsérült” – írta Volodomir Zelenszkij, hozzátéve, hogy a megsérült gyerekkórház Európa egyik legfontosabb ilyen intézménye. Zelenszkij, aki a héten az Egyesült Államokba utazik a washingtoni NATO-csúcstalálkozóra, egy videót is posztolt a támadás utáni állapotokról.

A BBC azt írja, hogy Kijev felett füstfelhőket lehetett látni hétfőn, a közösségi médiában közzétett videókon pedig az Okhmadyt gyermekkórházat ért pusztításról terjednek posztok. A brit hírcsatorna szerint nem világos, hogy a kórházban tartózkodók közül megsérült-e valaki.

A gyermekkórházban 2022-ben a Telex tudósítói is jártak, képriportunkat itt nézhetik meg, a helyszínen forgatott videót pedig itt:

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Reutersnek azt mondta, hogy a hétfői volt az eddigi legsúlyosabb napközbeni támadás az ukrán főváros ellen a háború kezdete óta. A regionális hatóságok szerint ipari létesítmények, lakó- és kereskedelmi épületek sérültek meg a többi között a már említett városokon kívül Dnyipróban és Kramatorszkban is.

A támadás alig egy héttel Orbán Viktor magyar miniszterelnök ukrajnai, és három nappal a moszkvai látogatása után következett be. Orbán Viktor a múlt héten, a magyar EU-elnökség első hetén kezdte meg titkos utazását, először kedden Kijevbe utazott, hogy Volodimir Zelenszkijjel tárgyaljon, majd pénteken Moszkvába, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon. Innen a hétvégére Azerbajdzsánba ment, a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozójára, majd magyar idő szerint hétfőn reggel érkezett Pekingbe, hogy Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozzon. Orbán a találkozókat békemissziónak nevezi a közösségi oldalain. A magyar kormányfő Pekingből Washingtonba repült tovább, ő is részt vesz a NATO-csúcson.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!