Úton van Oroszország felé az Orbán Viktort szállító kormányzati gép

2024. július 5. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken reggel 9 óra után nem sokkal felszállt Budapestről az az Airbus A-319-es kormányzati repülőgép, ami Orbán Viktor miniszterelnököt szokta szállítani, a gép Oroszország felé tarthat, osztotta meg az X-en Panyi Szabolcs, a VSquare és a Direkt36 újságírója. Később, pénteken délelőtt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kormányfő „békemissziója keretében” Moszkvába érkezett.

A radarképen pénteken az látszott, hogy a gép délelőtt fél 10 előtt nem sokkal elhagyta Krakkót, Lengyelország felett repült, majd 10 óra után belépett Belarusz légterébe. Orbán Viktor néhány nappal azután utazik az orosz fővárosba, hogy Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott.

A VSquare egymástól független közép-európai országokból származó forrásai alapján magyar miniszterelnök a Kremlbe látogathat, és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalhat, a források szerint Szijjártó Péter külügyminiszter is Orbánnal tarthat.

A hvg.hu azt írja, hogy reggel 7 után pár perccel felszállt Ferihegyről a Magyar Honvédség 606-os lajstromjelű, Dassault Falcon 7x típusú gépe, amit általában Szijjártó Péter szokott használni. A külügyminiszter viszont szokásával ellentétben nem posztolta ki a Facebookra, hogy hova utazik, írja a lap. A radarképen az látszik, hogy a luxusjet Szlovákia felé indult, majd Fehéroroszországon keresztül Oroszországba repült, ahol Moszkvában szállt le, reggel 9 óra után nem sokkal.

Uniós külügyi főképviselő: Orbán nem kapott felhatalmazást az EU-tól a látogatásra

„Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatására kizárólag a Magyarország és Oroszország közötti kétoldalú kapcsolatok keretében kerül sor” – közölte az Európai Unió külügyi főképviselője pénteken délelőtt, nem sokkal 10 óra előtt. A közlemény lényegében megerősíti a magyar miniszterelnök moszkvai utazását.

„Magyarország 2024. december 31-ig tölti be a Tanács soros elnökségét. Ez nem jár az Unió külső képviseletével, amely állam- és kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a feladata. Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az EU Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson”

– írták.

Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjúval indította a napját, a Kossuth rádióban többek között arról beszélt, hogy szerinte béke akkor lesz, ha valaki ezt megcsinálja, szerinte Európa többet is tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljunk el, de a béketárgyalásokat a nagy országok fogják elintézni.

„Magyarország nem vállalhatja ennek a felelősségét, erre nincs se mandátumunk, se megfelelő nemzetközi politikai súlyunk nincs megfelelő nemzeti össztermékünk, hadseregünk és így tovább, de tudunk jó eszköz lenni a Jóisten kezében, tudunk jó eszköz lenni a békét akaró emberek kezében” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a moszkvai út után az azerbajdzsáni Susába megy, ahol részt vesz a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján, ott lesz pénteken és szombaton is.

A magyar kormányfő legutóbb tavaly októberben Pekingben találkozott Putyinnal az „Egy övezet, egy út” fórumán, ahova egyedüli uniós politikusként utazott. A mostani várható találkozó annyiban más, hogy két napja Magyarország hivatalosan is átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez egyben azt is jelenti, hogy Putyinnal már ilyen minőségében (is) találkozik Orbán. Az EP-választások óta legalább három olyan esemény is történt (köztük a Zelenszkijjel való találkozó), ami arra utal, hogy Orbán esetleg enged a nyugati bírálóinak, és változtat az Oroszországgal, illetve az Egyesült Államokkal szembeni politikáján. A diplomáciai taktikázásról itt írtunk részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!