„A politika jótékony is lehet” – hivatalosan is Keir Starmer az Egyesült Királyság új miniszterelnöke

2024. július 5. – 15:47

„A politika jótékony is lehet” – hivatalosan is Keir Starmer az Egyesült Királyság új miniszterelnöke
III. Károly király és Sir Keir Starmerrel a Buckingham-palotában, ahol a király felkérte a Munkáspárt vezetőjét, hogy alakítson új kormányt – Fotó: Yui Mok/ Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Az elmúlt években elveszett a hit a jobb jövőben, ennek helyreállításáért most közösen kell dolgoznunk” – mondta Keir Starmer, az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután megérkezett a Downing Streetre a kormányfői hivatalhoz. III. Károly király a választás után őt kérte fel miniszterelnöknek, illetve kormányalakításra, amit Starmer elfogadott.

A frissen kinevezett miniszterelnök először megköszönte elődje, Rishi Sunak munkáját, kiemelte az elhatározottságot és a kemény munkát, ami a vezetését jellemezte. „De most az országunk határozottan a változásra szavazott, a nemzeti megújulásra, a politika közszolgálativá tételére” – mondta. Szerinte nagyra nőtt a szakadék az emberek elvégzett munkája és aközött, amilyen szolgálatot ezért cserébe kaptak a politikusoktól.

„Ez a seb, ez a bizalomhiány csak tettekkel, és nem szavakkal állítható helyre. Ma nekiállhatunk ennek, szem előtt tartva azt, hogy a köz szolgálata egy kiváltság, az önök kormányának pedig minden egyes embert tisztelettel kell kezelnie” – mondta. Hangsúlyozta: nem csak a Munkáspárt szavazói számíthatnak a szolgálatára. „A politika jótékony hatású lehet, ezt fogjuk megmutatni.” Szerinte az országnak most arra van szüksége, hogy újra felfedezzék, hogy kik ők pontosan. „Az egyik nagy erőssége ennek a nemzetnek, hogy mindig képes volt nyugodtabb vizekre evezni” – fogalmazott.

Keir Starmer arról is beszélt, hogy az utóbbi időben szemet hunytak afölött, hogy milliók csúsztak bele a bizonytalanságba: ápolók, építők, sofőrök, gondozók. Nekik azt üzente, hogy a jövőben velük is foglalkozni fognak. „Ha megkérdezném önöket, hogy hisznek-e abban, hogy az ország jobb hely lesz a gyermekeiknek, tudom, sokan azt mondanák: nem. Az én kormányom azért fog küzdeni, hogy újra higgyenek ebben.” Beszéde végén mindenkit arra biztatott, hogy csatlakozzon a nemzeti megújuláshoz. „A munkánk sürgős, amit ma el is kezdünk.”

Keir Starmer brit miniszterelnök beszédet mond a Downing Street 10. előtt – Fotó: Phil Noble / Reuters
Keir Starmer brit miniszterelnök beszédet mond a Downing Street 10. előtt – Fotó: Phil Noble / Reuters

Beszéde után Starmer és felesége besétált új munkahelyére, a Downing Street 10. alatt található található kormányfői rezidenciára, amit alig néhány órája hagyott el Rishi Sunak konzervatív miniszterelnök. Pártja veresége után a leköszönő miniszterelnök bejelentette, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről is. „Meghallottam a haragotokat” – mondta búcsúbeszédében.

Történelmi konzervatív bukás

Ahogy arról az összefoglaló cikkünkben írtunk, a Munkáspárt nyerte a csütörtöki brit parlamenti választást, és a párt vezetője, Keir Starmer lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke. A 14 éve kormányon lévő Konzervatív Párt történetének legrosszabb eredményét érte el, a péntek reggeli eredmények alapján mindössze 121 mandátumot szerzett. A toryk történelmi bukását jól jelzi, hogy számos vezető politikusuk is elveszítette képviselői székét.

A választás egyik legnagyobb meglepetését jelentette, hogy Liz Truss korábbi miniszterelnök, aki 2022 őszén mindössze 49 napot töltött a brit kormány élén, elbukta óriási többségét, és ezzel a képviselői székét is. A korábbi miniszterelnök a 2019-es választáson még a szavazatok 69 százalékát szerezte meg, most azonban alig több mint 25 százalékot sikerült összegyűjtenie, és másfél százalékponttal kikapott munkáspárti kihívójától.

Truss mellett kiesett a parlamentből Grant Shapps védelmi miniszter, Alex Chalk igazságügyi miniszter, Penny Mordaunt jelenlegi és a passzív-agresszív cetliírásban is jeleskedő, brexitpárti Jacob Rees-Mogg korábbi konzervatív frakcióvezető is. Összesen 11 miniszter és államtitkár szenvedett vereséget a választáson, ami rekordnak számít. A párt ezen felül elveszítette mind a 12 képviselői székét Walesben, így 2001 óta először nem lesz egy képviselőjük sem a walesi választókerületekből.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!