Netanjahu összehívta a biztonsági kabinet ülését Izraelben, tűzszüneti alkuról egyeztetnek

2024. július 4. – 15:30

Netanjahu összehívta a biztonsági kabinet ülését Izraelben, tűzszüneti alkuról egyeztetnek
Füst száll fel a gázai óváros piacán, miután izraeli csapások üzleteket és egy lakóházat romboltak le – Fotó: Mahmoud Issa / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hírösszefoglaló az izraeli-palesztin konfliktus legfontosabb csütörtöki eseményeiből:

  • Benjamin Netanjahu összehívta a biztonsági kabinet ülését, hogy megvitassák a Hamász javaslatait egy lehetséges tűzszüneti és túszokra vonatkozó alkuról – írja az izraeli miniszterelnök irodájának egyik forrására hivatkozva a Times of Israel. A kabinet ülése előtt Netanjahu a tanácsadóival konzultál. (Times of Israel).
  • A Hezbollah azt állítja, hogy az eddigi egyik legnagyobb rakétatámadása során 200 rakétát lőtt ki Izraelre. Az Irán által támogatott szervezet azt állította, hogy a támadást 10 izraeli katonai objektum ellen indította egy „drónszázad” segítségével. A támadás feltehetően annak a megtorlása, hogy egy izraeli csapásban a hét elején meghalt a Hezbollah egyik magas rangú parancsnoka. Az elmúlt hetekben növekszik a feszültség Izrael és Libanon közös határán.(SkyNews)
  • Az ENSZ humanitárius szervezete szerint a Gázai övezet lakosságának 90%-a legalább egyszer kényszerült arra az októberben kitört háború kezdete óta, hogy elhagyja az otthonát, ez körülbelül 1,9 millió embert jelent, ezt a számot korábban 1,7 millióra becsülték. „Becsléseink szerint a Gázai övezetben 10 emberből 9 legalább egyszer kényszerült elhagyni az otthonát, vagyis belső menekültnek minősül” – mondta. A rafahi hadművelet kezdete óta még több embert telepítettek ki, így nőhetett a számuk a korábban becsülthez képest. (Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!