Donald Trumpot bizonyos fokú mentesség illeti meg a Legfelsőbb Bíróság szerint

2024. július 1. – 18:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntése értelmében Donald Trumpnak bizonyos fokú mentessége van a büntetőjogi felelősségre vonás alól a hivatali ideje alatt elnökként tett hivatalos intézkedései miatt. Trumpot a bíróság döntése értelmében azonban nem illeti meg mentelmi jog a nem hivatalos cselekedetei miatt. Azt azonban az alsóbb fokú bíróságoknak kell eldöntenie, hogy mely cselekedetek számítanak hivatalosnak.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke, John Roberts szerint az elnöknek nincs immunitása nem hivatalos ügyekben, mivel az elnök nem minden cselekedete számít hivatalosnak. „Az elnök nem áll a törvény felett. De a hatalmi ágak szétválasztására épülő rendszerünkben az elnök nem helyezhető vád alá az alapvető alkotmányos jogosítványainak gyakorlása miatt, és legalább vélelmezett mentelmi jog illeti meg a hivatali cselekményei esetében. Ez a mentelmi jog az Ovális Iroda minden dolgozójára egyformán vonatkozik” – fejtette ki Roberts indoklásában.

A Legfelsőbb Bírósághoz azok után került az ügy, miután a washingtoni fellebbviteli bíróság február elején egyhangúlag visszautasította Trump visszamenőleges mentelmijog-igényét.

Ezzel úgy tűnik, a korábbi amerikai elnök ellen indított perekben egyetlen ítélet sem születhet az elnökválasztás előtt, leszámítva a pornósztárnak fizetett hallgatási pénzek ügyét, amelyben 34 vádpontban bűnösnek találták Trumpot. Abban az ügyben július 11-én dönt majd a bíró a büntetés mértékéről.

Donald Trump nagy győzelemként kommunikált a hírről, Joe Biden sajtócsapata pedig azt írta, hogy Trump továbbra is az gondolja magáról, hogy a törvények felett áll.

Az exelnök ellen korábban négy büntetőper indult, ezekben Trump ügyvédjeinek 91 vádpontban kell védekezniük. A négy per közül kettő is azzal kapcsolatos, hogy Trump hamisan állította a 2020-as elnökválasztás után, hogy ő nyerte a választást, állítása valótlanságával ő is tisztában volt, ráadásul törvénytelen eszközökkel megpróbálta meghamisítani a választási eredményt.

Az elnökválasztás eredményének meghamisításával kapcsolatban két szinten folyik eljárás: Georgia államban az egyik kerületi ügyész által képviselt vád szerint a politikus bűnszervezetben próbálta meg elcsalni a 2020-as elnökválasztást, és egy washingtoni szövetségi bíróság is nagyjából hasonló vádakat hozott fel Trump ellen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!