Az uniós agrárminiszterek Románia ellenkezése miatt nem fogadták el a mezőgazdaság jövőjéről szóló tervezetet

2024. június 25. – 11:05

Másolás

Vágólapra másolva

Románia ellenkezése és Szlovákia tartózkodása miatt az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei nem tudtak megállapodni az ágazat jövőjéről szóló következtetésekről, írja az EFE hírügynökségre hivatkozva az Agerpres.

„Sajnos nem a vita előtt, hanem a vita közben derült ki, hogy a román delegáció nem tudja támogatni a szöveget” – jelentette ki a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői luxemburgi ülése utáni sajtótájékoztatóján David Clarinval belga agrárminiszter.

Közlése szerint Bukarest a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében történő közvetlen kifizetéseknél alkalmazott úgynevezett külső konvergencia mechanizmus miatt ellenzi a szöveget. A román delegáció nem értett egyet azzal, hogy az EU kevésbé tehetős, főként keleti tagállamai kevesebb közvetlen KAP-támogatásban részesülnek.

Mivel Szlovákia is tartózkodott, a következtetések szövegét nem fogadták el a miniszterek. „Szlovákia is a külső konvergencia mechanizmus kivezetését szeretné” – magyarázta David Clarinval.

A belga miniszter kifejtette, hogy az uniós mezőgazdaság jövőjéről szóló következtetések tervezete kiemeli „az ágazat kulcsszerepét az élelmezésbiztonság és a stratégiai önellátás szavatolásában”. Hozzátette: a tervezet elismeri, hogy a mezőgazdaság előtt számos kihívás áll, mint például az éghajlatváltozás, a geopolitikai feszültségek, a jövedelmezőség és az adminisztratív terhek.

„Ezzel a szöveggel az EU Tanácsának belga elnöksége kiszámíthatóbbá kívánta tenni a következő éveket a mezőgazdasági termelők számára” – nyilatkozta Clarinval.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!