1301 ember halt meg a mekkai zarándoklaton a rekkenő hőség miatt

2024. június 24. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei mekkai zarándoklaton 1301 ember vesztette életét a rendkívüli hőség miatt. Fahad al-Dzsaladzsel egészségügyi miniszter szerint a halálozások magas számát az okozta, hogy a zarándokok „nagy távolságokat gyalogoltak a tűző napon megfelelő menedékhelyek és pihenési lehetőségek nélkül” – írja az MTI.

Az áldozatok között sok idős, illetve krónikus beteg ember volt. A halottak 83 százaléka nem regisztrált a zarándoklatra előzetesen a szaúdi hatóságoknál – mondta a miniszter az SPA szaúdi hírügynökség jelentése szerint. A beszámoló szerint több mint 465 ezer zarándok kapott orvosi ellátást, közülük több mint 140 ezer fő hivatalos regisztráció nélkül érkezett.

Napokig csak becslések jelentek meg arról, hány ember halhatott meg a hőség miatt az idei zarándoklaton június 14. és 19. között. Pénteken egy magas rangú szaúdi tisztségviselő részleges mérleget hozott nyilvánosságra, mely szerint 577 ember halt meg a zarándoklat két legzsúfoltabb napján, múlt szombaton, amikor a hívek tűző napon imádkoztak az Arafat-hegyen, illetve vasárnap, amikor Mínában jelképesen „megkövezték az ördögöt”. A tisztségviselő szavai szerint Szaúd-Arábia „nem követett el mulasztást” a mekkai zarándoklat lebonyolításában, hanem „azok az emberek hibáztak, akik nem mérték fel megfelelően a veszélyeket”.

A halálozások magas száma miatt az egyiptomi miniszterelnök elrendelte 16 utazási iroda engedélyének megvonását, amiért azok illegálisan szerveztek utakat a mekkai zarándoklatra.

A mekkai zarándoklat, a háddzs az iszlám ötödik pillére, minden muszlim hívőnek kötelessége életében legalább egyszer elvégeznie. A zarándoklat eseményei idén is 50 Celsius-fok körüli hőmérsékletben zajlottak. Mekkában tavaly több mint 1,8 millió zarándok járt, akiknek mintegy 90 százaléka külföldről érkezett. Sokan évekig várnak arra, hogy eljuthassanak a háddzsra, mert az engedélyeket mindig a királyság vezetése osztja ki országonkénti kvóták alapján.

Az eseményen korábban is számos tragédia történt. Az utóbbi években a hatóságok jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, ennek keretében már mesterséges intelligenciát is alkalmaznak a tömeg biztonságának és zavartalan mozgásának szavatolása érdekében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!