22 ember halt meg egy gázai légicsapásban

2024. június 22. – 17:53

Másolás

Vágólapra másolva

22 ember meghalt és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottság irodái is megrongálódtak Gázában egy pénteki légicsapás következtében, írja a BBC.

„A lövedékek megrongálták az ICRC irodáit, amiket sátrakban élő, kitelepített civilek százai vesznek körül, köztük sok palesztin kollégánk” – közölte a Vöröskereszt a közleményében. Az incidens nyomán tömegesen érkeztek sebesültek a tábori kórházba. „Elítéljük ezeket a támadásokat, amelyek humanitárius dolgozók és civilek életét veszélyeztetik” – tette hozzá a közlemény.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy az első vizsgálatok szerint nem látják jelét annak, hogy csapást mértek volna a térségben, de vizsgálják az ügyet. A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint 25 ember halt meg és ötvenen sebesültek meg az Izraelnek tulajdonított támadásban.

Emberek várnak élelmiszersegélyre a Vöröskereszt gázai raktára előtt – Fotó: Mahmoud Zaki Salem Issa / AFP
Emberek várnak élelmiszersegélyre a Vöröskereszt gázai raktára előtt – Fotó: Mahmoud Zaki Salem Issa / AFP

Az izraeli hadsereg október 7-én indított támadást Gáza ellen, mert muszlim terroristák egy akcióban mintegy 1200, többségében civil embert öltek meg, és 251 másikat túszul ejtettek. A háborúban a gázai egészségügyi minisztérium szerint eddig több mint 37 551 ember halt meg Gázában, köztük 14680 gyermek, nő és idős ember.

Amikor Izrael az 2023. október 7-i terrortámadás után egyértelművé tette, hogy klasszikus szárazföldi offenzívát indít, hogy a Hamászt kifüstölje Gázából, amerikai diplomáciai és katonai vezetők sora könyörgött az izraeli vezetésnek: tanuljanak az USA hibáiból, ne ragadjanak bele egy véres, drága és végső soron katonai eszközökkel megnyerhetetlen „örök háborúba”. Az izraeli kormány azonban nem hallgatott rájuk, és egyre jobban belegabalyodik a gázai konfliktusba katonai, geopolitikai, diplomáciai és belpolitikai szinten is, írtuk legutóbbi helyzetelemzésünkben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!