Kimenekítettek egy ukrán delfináriumból két belugát, Plambirt és Mirandát

2024. június 20. – 15:53

Kimenekítettek egy ukrán delfináriumból két belugát, Plambirt és Mirandát
A több mint egytonnás beluga, Plambir labdázik – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy bálnapárt, Plambirt és Mirandát sikerült kiszabadítani az ostromlott Harkiv városában található delfináriumból. Szakértők segítéségével egy spanyolországi akváriumba szállították a belugákat – írja a New York Times.

A szakértők szerint a valaha volt legbonyolultabb tengeri emlősmentés során egy belugapárt szállították el Ukrajnából egészen a spanyolországi Valenciáig. Az állatok kimentésére azért volt szükség, mert az utóbbi időben megszaporodtak a Harkivot ért orosz légitámadások. A 15 éves hím Plambir és a 14 éves nőstény Miranda evakuálása éppen időben történt.

A mentést végzők elmondták, hogy amennyiben az állatok Harkivban maradnak nagyon kicsi lett volna az esélyük a túlélésre. A belugák természetes élőhelye a sarkvidék, ezért hideg vízre van szükségük a túléléshez. Harkivban az elektromos hálózat az utóbbi időben jelentős megrongálódott, így az akváriumot generátorok segítségével hűtötték, ami komoly kihívást jelentett. Az állatokat etetni is nehezen tudták, illetve zavarták őket a közelben felrobbanó bombák is.

A két belugának egy 36 órás, több mint 3 ezer kilométeres utat kellett megtennie. Plambir és Miranda mellett néhány fókát és delfint is evakuáltak a harkivi létesítményből, de delfinárium továbbra is nyitva van. A légiriadók ellenére – amik naponta akár 16 órán át is tarthatnak – delfinbemutatókat is rendeznek. Az állatokat azonban más célra is használják: a légitámadásokat átélt delfinek nyugtatják a traumatizált katonákat is – ezt korábban helyszíni riportunkban mutattuk be.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!