Tizennégy ember meghalt a mekkai zarándoklaton

2024. június 16. – 18:17

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennégy jordániai állampolgár meghalt, tizenheten pedig eltűntek a mekkai zarándoklaton, közölte vasárnap az ammáni külügyminisztérium. Az áldozatok közül legalább hatan kaphattak hőgutát.

A szaúd-arábiai Mekkában pénteken kezdődött a muszlim hívők éves nagy zarándoklata, a háddzs. A szaúdi statisztikai hivatal szerint az idén több mint 1,8 millióan zarándokolnak el az iszlám vallásúak szent városába, ahol hétfőre 47 Celsius-fokos hőség várható. A háddzs két napja kezdődött, szerdáig tart.

Az elmúlt harminc évben több százan vesztették életüket a zarándoklatok alatt, a legsúlyosabb tragédia 2015-ben történt, amikor legkevesebb 2070 embert halálra tiportak a tömegben. A szaúdi egészségügyi minisztérium csütörtökön figyelmeztetést adott ki a hőhullám miatt, azt tanácsolva a hívőknek, hogy igyanak sok vizet és a nap legmelegebb óráiban maradjanak fedett területen. Tavaly több mint tízezer hőséggel kapcsolatos rosszullétet regisztráltak a háddzs során, ennek 10 százaléka hőguta volt.

A nagy zarándoklat több napon át tart Mekkában és környékén, és az iszlám öt pillérének egyike. Néhányan évekig várnak arra, hogy eljuthassanak, az engedélyeket ugyanis minden évben a szaúdi királyság osztja ki országonkénti kvóták alapján.

A szaúdi uralkodóház a héten bejelentette, hogy a gázai áldozatok családjai közül ezer palesztinnak fizeti a zarándoklatát. A bejelentéssel egy időben Tavfík ar-Rabiah zarándoklatért felelős szaúdi miniszter arra figyelmeztetett, hogy nem tűrnek meg semmilyen politikai tüntetést, mivel a zarándoklatnak szigorúan az imáról kell szólnia.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!