Már Alaszkában is problémát okoz a túl sok turista

2024. június 15. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

A túlturizmus szinte minden ismert nagyvárosban és egzotikus helyen egyre több problémával jár. Arra viszont valószínűleg kevesen gondoltak korábban, hogy a probléma eléri a nem éppen trópusinak nevezhető Alaszkát és székhelyét, Juneau városát. A Guardian írja, hogy Juneau korlátozza a kikötőjébe érkező tengerjárók utasainak számát a növekvő turizmus negatív hatásai miatt.

Ahhoz képest, hogy Juneau lakossága mindössze 32 ezer főből áll, tavaly már 1,65 millió utas érkezett a kikötőbe, ami 23%-os növekedés az addigi rekordhoz képest. Az új korlátozás értelmében vasárnaptól péntekig 16 ezer, szombaton pedig 12 ezer főt engednek csak kikötni Juneau-ban.

A helyi szakértők szerint nem tudják infrastrukturálisan tartani a tempót ennyi látogatóval, ráadásul a hajóforgalom rendkívül rossz hatással van a környezetre is. Az elmúlt években más nagyvárosokban is korlátozásokat vezettek be a tengerjáró hajókra. Velencében teljesen betiltották, Barcelonában korlátozták, Amszterdamban pedig napidíjat vezettek be.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!