A Hamász azt állítja, a gázai háború teljes leállítását szeretné

2024. június 12. – 08:13

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász benyújtotta válaszát az Egyesült Államok által támogatott gázai tűzszüneti tervre. A palesztin terrorszervezet kedd esti közleményében azt írta, hogy a gázai harcok teljes leállítására van szükség – írja a BBC. A közvetítői szerepet vállaló Katar és Egyiptom megerősítette, hogy megkapta a terrorszervezet hivatalos válaszát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn este szavazta meg azt az izraeli–gázai tűzszüneti tervet, amit az Egyesült Államok javasolt még május végén. A határozat kimondja, hogy Izrael elfogadta a tűzszüneti javaslatot, és sürgeti a Hamászt, hogy egyezzen abba bele. „A Hamász elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszüneti határozatát, az izraeli csapatok kivonása, a túszok cseréje az Izrael által fogva tartott foglyokra vonatkozóan, és kész tárgyalni a részletekről” – mondta kedden délelőtt a Reutersnek Sami Abu Zuhri magasrangú Hamász-tisztviselő, hozzátéve, hogy Washingtonon múlik, Izrael betartja-e majd a tűzszünetet.

A tűzszünet úgy nézne ki a gyakorlatban, hogy az első, hathetes időszakban a Hamász több fogvatartott izraeli túszt is szabadon engedne, cserébe Izrael elengedne palesztin foglyokat. A második fázisban a Hamász által fogvatartott többi izraeli túsz is szabadulna, az izraeli hadsereg pedig elhagyná a Gázai övezetet. Ez a tűzszünet mindaddig tartana, amíg a Hamász betartja vállalt kötelezettségeit.

Kedd esti nyilatkozatában a Hamász azt írta: „A válasz a palesztin népünk érdekeit helyezi előtérbe, és hangsúlyozza a Gáza elleni folyamatos agresszió teljes leállításának szükségességét”. Szerintük ők készek „pozitívan együttműködni egy olyan megállapodás elérése érdekében, amely véget vet ennek a háborúnak”.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője azt mondta: megvitatják és kiértékelik a Hamász nyilatkozatát és kéréseit.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!