A Hamász elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszüneti határozatát

2024. június 11. – 07:18

A Hamász elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszüneti határozatát
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai szavaznak az Izrael és a Hamász palesztin fegyveresek közötti tűzszüneti határozatról a Gázai övezetben 2024. június 10-én az ENSZ székházában, New Yorkban – Fotó: Stephanie Keith/File / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli-palesztin konfliktusról szóló legfontosabb események kedden:

  • A Hamász elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszüneti határozatát, az izraeli csapatok kivonása, a túszok cseréje az Izrael által fogva tartott foglyokra vonatkozóan, és kész tárgyalni a részletekről – mondta kedden délelőtt a Reutersnek Sami Abu Zuhri magasrangú Hamász-tisztviselő, hozzátéve, hogy Washingtonon múlik, hogy Izrael betartja-e majd a tűzszünetet. „Az amerikai kormányzat igazi próbatétel előtt áll, hogy teljesítse kötelezettségvállalásait, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát végrehajtva kényszerítse a megszállókat a háború azonnali befejezésére” – mondta Abu Zuhri.
  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn este szavazta meg azt az izraeli–gázai tűzszüneti tervet, amit az Egyesült Államok javasolt még május végén, írja a BBC. A javaslat meghatározza a teljes tűzszünet feltételeit, része a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátása, a már meghalt túszok maradványainak visszaadása és a palesztin foglyok cseréje. A Biztonsági Tanács 15 tagja közül 14 szavazott igennel az Egyesült Államok által kidolgozott határozatra, Oroszország tartózkodott.
  • A határozat kimondja, hogy Izrael elfogadta a tűzszüneti javaslatot, és sürgeti a Hamászt, hogy egyezzen bele. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a döntéssel számos olyan kormányhoz és a világ leggazdagabb országait tömörítő G7 csoporthoz csatlakozik, amely támogatja a háromrészes tervet, amit május 31-én ismertetett az amerikai elnök.
  • Az Izraelben tartózkodó Anthony Blinken amerikai külügyminiszter „reményteljes jelnek” nevezte, de a Guardian szerint azt is mondta, hogy a palesztin fegyveres csoport gázai vezetésétől érkező szó az, ami számít. A tűzszünet utáni gázai tervekről szóló megbeszélések kedden délután és a következő napokban folytatódnak – mondta Blinken, aki a brit lap szerint a konfliktus kitörése óta a nyolcadik alkalommal látogatott a térségbe, a hétfőt Egyiptomban töltötte, majd Izraelbe utazott, ahol találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Yoav Gallant védelmi miniszterrel. Netanjáhu biztosította az amerikai külügyminisztert a fegyverszünet iránti „elkötelezettségéről”, azonban kétséges, hogy ez a konkrét terv támogatására is vonatkozik e – az izraeli miniszterelnök ugyanis többször is leszögezte, hogy a „totális győzelem”-re törekszik, ami a Hamász teljes megsemmisítését jelenti.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!