Normandiában vette el 96 éves kedvesét a 100 éves amerikai veterán

2024. június 9. – 14:30

Másolás

Vágólapra másolva

A 100 éves Harold Terens második világháborús veterán és kedvese, a 96 éves Jeanne Swerlin szombaton a franciaországi Normandiában, a D-nap partjaitól nem messze összekötötték az életüket – írja az AP News.

Terens élete legszebb napjaként írta le az esküvőjüket, menyasszonya pedig azt mondta, a szerelem nem csak fiataloknak való, nekik is ugyanúgy „repkednek a pillangók a gyomrukban”, sőt „még egy kis akció is” jut nekik.

A helyszín Carentan városházája volt, ahol kegyetlen harcok folytak az 1944. június 6-i szövetséges partraszállás után, amely segített felszabadítani Európát a náci megszállás alól. Az esküvő ugyan csak szimbolikus volt, Jean-Pierre L'Honneur polgármester hivatala közölte, hogy nincs felhatalmazása arra, hogy olyan külföldieket adjon össze, akik nem Carentan lakói, és hogy a pár, akik mindketten amerikaiak, nem kértek jogilag kötelező érvényű esküt. Ha azonban úgy kívánják, Floridában is elvégezhetik ezeket a formaságokat.

Harold Terens és Jeanne Swerlin a házasságkötésük után 2024. június 8-án – Fotó: Artur Widak / Anadolu /AFP
Harold Terens és Jeanne Swerlin a házasságkötésük után 2024. június 8-án – Fotó: Artur Widak / Anadolu /AFP

A Guardian beszámolója szerint nemcsak az esküvői ceremónia volt emlékezetes a pár számára, szombat este ugyanis meghívást kaptak az Elysée-palotában tartott állami vacsorára, ahol Emmanuel Macron francia elnök és Joe Biden amerikai elnök is gratulált nekik.

Terens először 20 éves korában, az amerikai hadsereg légierejének tizedeseként járt Franciaországban, nem sokkal a D-nap után. 1942-ben vonult be a seregbe, és miután Nagy-Britanniába hajózott, egy négypilótás P-47 Thunderbolt vadászrepülő-egységhez került, mint a rádiójavító technikus.

A D-napon Terens segített a Franciaországból visszatérő repülőgépek javításában, hogy azok újra csatlakozhassanak a csatához. 12 nappal később maga is Franciaországba ment, és segített a német- és a kiszabadított amerikai hadifoglyok Angliába szállításában. A nácik 1945. májusi kapitulációját követően Terens ismét segített a felszabadított szövetséges foglyok Angliába szállításában. Egy hónappal később tért vissza az Egyesült Államokba.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!