Kilépett az izraeli kormányból Netanjahu legnagyobb ellenfele

2024. június 9. – 21:22

Másolás

Vágólapra másolva

Beni Ganc, a Nemzeti Tábor nevű centrista párt elnöke vasárnap bejelentette, hogy távozik a vészhelyzeti hadikabinetből, és előrehozott választásra szólított fel Izraelben.

„Nehéz, de teljes szívvel kilépek a kormányból” – fogalmazott a hadikabinet közvélemény-kutatások szerint legnépszerűbb tagja. Ganz felszólította Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy jusson megállapodásra az előrehozott választások időpontjáról, amely után szavai szerint valódi nemzeti egységkormány születhet – idézi Gancot az MTI.

Ganz állami vizsgálóbizottság megalakítását is követelte az október 7-i kudarc okainak és felelőseinek megállapítására, annak kiderítésére, hogy a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet miként hajthatta végre váratlan támadását Izraelben.

Beni Ganc már ultimátumot adott május közepén a kormányfőnek, amennyiben Netanjahu nem vázol fel három hét alatt egy új haditervet.

Ganc bejelentése után nem sokkal lemondott Avi Rózenfeld, izraeli hadosztályparancsnok, aki a Gázai övezettel határos területekért volt felelős.

„Október 7-én teljes kudarcot vallottam legfontosabb feladatomban. Az övezethez közeli izraeli települések több ezer lakosa, a Nova zenei fesztiválon részt vevő többezer ember és az őrposztokon szolgálatot teljesítő katonák hosszú órákon át védtelenek voltak a Hamász számtalan útvonalon támadó több ezer terroristájával szemben. Azóta mindennap elszorul a szívem amiatt a súlyos ár miatt, amelyet civil lakosaink, katonáink és rendőreink fizettek, és amiatt, hogy elveszítettem számos barátomat” – írta feletteseinek címzett levelében a 30 évi katonai szolgálatot maga mögött tudó Avi Rózenfeld dandártábornok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!