Az izraeli hadsereg négy túszt, köztük a legismertebbet is kiszabadította Gázából

2024. június 8. – 16:15

Az izraeli hadsereg négy túszt, köztük a legismertebbet is kiszabadította Gázából
Noa Argamani egy plakáton Tel-Avivban 2024. május 11-én – Fotó: Shannon Stapleton / File / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli erők június 8-án szombaton négy túszt mentettek ki két különböző helyszínről a Gázai övezet középső részén, al-Nuszeiratból – írja a Reuters cikke alapján a Telex. A kimentett három férfi és egy nő között ott volt a 25 éves Noa Argamani is, a tavaly október 7-i túszejtés egyik arca lett azzal, hogy felvételek jelentek róla, ahogy két motoros férfi elrabolja. A videón az elkeseredett Argamani azt kiabálta: „Ne öljenek meg!” A másik három túsz a 21 éves Almog Meir Jan, a 27 éves Andrey Kozlov és a 40 éves Shlomi Ziv.

A négy túszt, akiket nyolc hónappal ezelőtt raboltak el a Hamász fegyveresei a dél-izraeli Nova zenei fesztiválról, kórházba szállították orvosi ellenőrzésre. A hadsereg közlése szerint a túszok jó egészségnek örvendenek.

Az izraeliek adatai szerint a Hamász fegyveresei által elrabolt mintegy 250 túszból 116 van még a palesztin enklávéban. Közülük legalább 40-et távollétükben halottnak nyilvánítottak a hatóságok.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a mentőakcióban egy izraeli katona súlyosan megsérült.

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint legalább 55 palesztint öltek meg az izraeliek az említett területen egy akcióban. Azt nem tisztázták, hogy a túszmentés és a halálos izraeli támadás ugyanannak a műveletnek a része-e. A gázai egészségügyi minisztériumának szombati összegzése szerint az izraeliek offenzívája miatt eddig 36,8 ezer paleszetin vesztette életét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!