Már júniusban tárgyalni kellene Ukrajna és Moldova EU-csatlakozásáról Románia és tíz másik EU-s tagállam szerint

2024. június 5. – 19:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió 27 tagállama közül 11, köztük Románia is, azt kérte szerdán az EU Tanácsának belga elnökségétől, hogy még júniusban fogadja el az Ukrajna és Moldova uniós tagságára vonatkozó tárgyalási kereteket, hogy minél hamarabb elkezdődhessen az egyeztetés a két országgal, írta a Digi24.ro.

„A csatlakozási tárgyalások megkezdése további motivációt jelentene mind Ukrajna, mind a Moldovai Köztársaság számára” – érvel a 11 aláíró tagállam, a Cseh Köztársaság, Észtország, Németország, Finnország, Lettország, Lengyelország, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Svédország az uniós csatlakozási folyamatról szóló közös levelében.

„Tekintettel az ukrajnai szörnyű helyzetre, valamint a Moldovai Köztársaságban a közelgő elnökválasztásokra és az EU-tagságról szóló népszavazásra, ez erősítené a morált és elősegítené a reformok végrehajtását ezekben az országokban” – tették hozzá.

Felidézték, hogy az európai vezetők márciusi csúcstalálkozójukon megállapodtak az Ukrajnára és a Moldovai Köztársaságra vonatkozó tárgyalási keretek gyors elfogadásáról és a késedelem nélküli továbblépésről. A tárgyalási keretek elfogadásával és a kormányközi konferenciák összehívásával az EU „de facto” megkezdené a csatlakozási tárgyalásokat a két országgal – állapították meg a levél aláírói.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!