Robert Fico először szólalt meg, szerinte az ellenzék hírnöke volt a merénylője

2024. június 5. – 19:04

Másolás

Vágólapra másolva

Először szólalt meg Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke azok után, hogy május közepén merényletet követtek el ellene.

„Május 15-én egy szlovák ellenzéki aktivista megpróbált meggyilkolni politikai nézeteim miatt” – mondja a videó elején Fico. „Itt az ideje, hogy megtegyem az első lépést, és ez a megbocsátás.

Nem érzek gyűlöletet a férfival szemben, aki rám lőtt. (…) Megbocsátok neki, hagyom, hogy a saját fejében rendezze, mit és miért tett”

– fejti ki Fico.

„Nyilvánvaló, hogy ő csak a politikailag sikertelen és frusztrált ellenzék által kezelhetetlen méreteket öltött gonosz hírnöke volt”

– teszi hozzá a videó első felében a szlovák miniszterelnök.

Robert Fico arról is beszél a videóban, hogy „a kormányellenes média, a külföldről finanszírozott civil szervezetek és az ellenzék igyekszik majd elbagatellizálni az ellenem elkövetett gyilkossági kísérletet”.

A szlovák miniszterelnök azt is kifejti, nincs oka feltételezni, hogy az elkövető „magányos farkas” volt, hozzátéve, hogy ő maga is beszélt már korábban egy ilyen támadás lehetőségéről. Nem volt előzetes információja a támadásról, de a tapasztalatai miatt a kormánya tagjait hetekkel a merénylet előtt figyelmeztette, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket.

Fico elmondása szerint néhány héten belül, június végén, július elején visszatérhet a munkához, amire kisebb csodaként hivatkozik a videóban.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a kormány Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával.

A merénylet után a Telex elment a támadás helyszínére, és jártunk Pozsonyban is. A magyar kormány a merénylet után rövid úton baloldalivá faragta Robert Fico merénylőjét, amit a kormánymédia egy álhírként terjedő fotóval próbált alátámasztani, miközben a 71 éves Juraj Cintula neonáci aktivista is volt már életében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!