Oroszország deepfake Tom Cruise-zal hangol a párizsi olimpia ellen

2024. június 4. – 08:36

Másolás

Vágólapra másolva

Dezinformációs kampánnyal célozta meg Oroszország a párizsi olimpiai játékokat. A kampányban egy olyan kamu dokumentumfilmet is bevetnek, ami a játékok mögött álló szervezetet kritizálja, és amelyet az MI által generált Tom Cruise narrál – írja a Microsoft friss jelentése alapján a Guardian.

A Microsoft szerint Oroszországhoz kötődő csoportok hálózata „rosszindulatú befolyásolási kampányokat” folytat Franciaország, Emmanuel Macron, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a párizsi játékok ellen. Oroszországot kitiltották a 2024-es olimpiáról, de kis létszámban indulhatnak orosz sportolók a versenyen semlegesként.

A NOB-ot támadó „Olympics Has Fallen” című „dokumentumfilm” tavaly jelent meg a Telegram üzenetküldő platformon. A film narrátora Tom Crusie mesterséges intelligencia által generált hangja. A film ajánlója azt is hamisan állítja, hogy a Netflix készítette, és a New York Times és a BBC hamis, ötcsillagos kritikáival népszerűsíti. A videót a Kremlhez kötődő Storm-1679 nevű csoport készítette. Ez a csoport korábban több amerikai színészt (köztük Elijah Woodot) is megtévesztett, hogy üzeneteket rögzítsenek a Cameo nevű weboldalon, ahol hírességeknek fizethetnek az emberek személyre szabott videóüzenetekért. Ezeket a rövid üzeneteket aztán ukránellenes propagandává alakították át.

A Storm-1679 tavaly olyan videókat is közzétett, amelyekben a július 26-tól augusztus 11-ig tartó játékok alatti erőszakkal kapcsolatos félelmeket terjesztik. A csoport olyan hamisított híradós beszámolókat tett közzé, amelyek szerint a párizsiak terrortámadásokra számítva kötnek ingatlanbiztosítást, és a jegyek negyedét visszaváltották a terrorfélelmek miatt. Mindkét klip az Euronews és a France24 műsorszolgáltatóknak adta ki magát.

A Storm-1679-hez köthető közösségi média fiókok emellett olyan képeket mutattak be, amelyek állítólag párizsi graffitiket ábrázolnak, amelyek erőszakkal fenyegetik a játékokra érkező izraelieket. A képek közül több az 1972-es müncheni olimpián palesztin terroristák által elkövetett támadásokra is utalt, amelyekben az izraeli olimpiai csapat 11 tagja vesztette életét. A Microsoft jelentése szerint ezek a képek is digitális manipulációval készülhettek, nem találtak bizonyítékot arra, hogy a falfirkák valóban léteznének.

Egy másik orosz csoport, amely Storm-1099 vagy „Doppelganger” néven ismert, hamis francia nyelvű híroldalakat hozott létre, amelyeken a NOB-nál tapasztalható korrupcióról és potenciális párizsi erőszakról számoltak be. A csoport a Le Parisien és a Le Point nevű francia lapok hamisított változataiban Emmanuel Macron francia elnököt is kritizálta.

A Microsoft szerint az olimpiai játékok kezdete előtt fokozódni fog az orosz dezinformációs kampány, és az orosz csoportokhoz köthető fiókokon keresztül próbálhatják majd elárasztani a közösségi médiát mesterséges intelligencia által generált képekkel, szövegekkel és videókkal.

Nem csak az interneten keresztül támadja Oroszország a párizsi olimpiát. A francia rendőrség vizsgálja, hogy az oroszoknak lehetett-e közük a hétvégén az Eiffel-toronynál elhelyezett öt, francia trikolórral bevont koporsó lerakásához. A koporsókra a francia zászló színei mellett azt a feliratot vésték, hogy „francia katonák Ukrajnában”, vélhetően nem függetlenül Emmanuel Macron megjegyzéseitől, melyek szerint az európai katonák Ukrajnába küldése sem kizárható. A rendőrök már elkapták a koporsókat elhelyezőket, mindhárman azt nyilatkozták, hogy pénzt kaptak az akció végrehajtásáért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!